Pommes Dauphine – Franske potetboller med choux-deig
Pommes Dauphine er en klassisk fransk rett der silkemyk potetmos blandes med luftig choux-deig før den friteres til små, gyldne potetboller. Resultatet er en perfekt kombinasjon av sprø utside og lett, luftig innside. Retten oppsto på 1800-tallet i Frankrike og ble tradisjonelt servert sammen med stekt kjøtt eller vilt. Trikset for å få dem perfekte er å bruke melne poteter, lage en stabil choux-deig og fritere ved jevn temperatur. Denne oppskriften gir et moderne, presist resultat som er enkelt å lykkes med – og som smaker luksuriøst uansett anledning.

Ingredienser
Til potetmassen
- 1 kg poteter – melne, f.eks. mandel
- 2 l vann
- 2 ts salt
- 2 ss usaltet smør – smeltet
- 1 klype pepper
Til choux-deigen
- 1,25 dl vann
- 1,25 dl melk
- 100 g meierismør
- 1 ts sukker
- 0,5 ts salt
- 150 g hvetemel
- 4 stk egg – romtempererte
Fritering
- 2 l solsikke/raps/stekeolje
Fremgangsmåte
Til potetmassen
- Skyll og kok potetene
Skrell og kutt poteter (1 kg) i terninger på ca. 2 cm
Legg de skrelte og ternede potetene i en stor bolle og dekk med kaldt vann.
Rør rundt i vannet i 30 sek for å skylle ut stivelse.
Hell av vannet og gjenta prosessen til vannet er klart.
Kok potetene i en kjele med vann (2 l) og salt (2 ts).
Når potetene er møre og lett kan gjennombores med en kniv (ca. 10 min), sil av vannet og skyll potetene kort med varmt vann. - Tørk og press potetene
Sett kjelen tilbake på lav varme og rist forsiktig i 1 min for å fordampe fukt.
Press potetene gjennom en potetpresse over en bakeplate og la dem dampe av i 2 min. - Bland inn smør og krydder
Ha de moste potetene i en bolle.
Vend inn smeltet usaltet smør (2 ss) og smak til med pepper (1 klype) og eventuelt litt ekstra salt.
Til choux-deigen
- Kok væsken
I en kjele, kok opp vann (1.25 dl), melk (1.25 dl), meierismør (100 g), sukker (1 ts) og salt (0.5 ts).
Når smøret er smeltet og blandingen koker, tilsett alt hvetemel (150 g) på én gang. - Rør til deigen slipper gryta
Rør kraftig med en tresleiv til deigen samler seg og slipper kantene (ca. 2 min).
- Avkjøl og tilsett egg
Ta gryta av varmen og la deigen kjøle i 5 min.
Rør deretter inn ett og ett egg (4 stk) til du får en glatt, blank deig.
Fritering
- Bland massene
Vend den varme choux-deigen inn i potetmosen med en slikkepott.
Rør til alt er godt blandet og du får en jevn, myk deig.
La stå i romtemperatur i minst 15 min før fritering. - Varm oljen til fritering
Hell solsikke/raps/stekeolje (2 l) i en stor kjele og varm opp til 170 °C.
Legg en rist med kjøkkenpapir klar til å la potetbollene renne av etter fritering. - Form og friter
Bruk en iskremskje eller to spiseskjeer til å forme kuler (ca. 1 ss per stk).
Slipp dem forsiktig ned i oljen, maks 10 om gangen.
Friter i ca. 4 min til de er gyldne og luftige.
Vend jevnlig. - La renne av og hold varme
Løft potetbollene opp med hullsleiv, la renne av på kjøkkenpapir og hold dem varme i ovn på 90 °C mens du steker resten.
- Serveringsforslag
Server pommes dauphine varme, gjerne til stekt kylling, biff, lam eller and.
De er også fantastiske til saus eller brunet smør, og kan drysses med litt finhakket persille eller havsalt rett før servering.