Pistasjis med ekte pistasjnøtter

Dette er en hjemmelaget pistasjis inspirert av hvordan den serveres på Sicilia. Den er basert på en klassisk eggekrem med fløte og melk, og får smaken sin fra ristede pistasjnøtter og søt pistasjkrem. Konsistensen blir fløyelsmyk, og smaken er tydelig nøttepreget uten kunstig grønnfarge. Litt tekstur fra nøttene er meningen. Vil du ha den helt glatt kan nøttepulveret finmals mer og siles.

Tid
3:20 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
Pistasjis

Ingredienser

Hoveddel

  • 100 g pistasjnøtterusaltede, hele, uten skall
  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl helmelk3,5 % fett
  • 175 g pistasjkremsøt, ikke pesto
  • 2 stk eggeplommeskilles fra hviten
  • 70 g sukker
  • 1 ts vaniljeekstraktevt. vaniljepasta, ekte vanilje
  • 0,5 ts salt
  • 1 stk ismaskinmed frysebøtte, bøtte frossen før bruk

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Rist pistasjnøttene

    Fordel pistasjnøtter (100 g) i ett lag på bakebrett.

    Rist i ovn på 140 °C varmluft i 10 minutter til aromaen kommer fram uten kraftig farge.

    Avkjøl helt.

  2. Lag eggeblandingen

    Skill eggeplommer og visp dem lett i en bolle, så de er klare til temperering.

  3. Varm melk og fløte

    Hell helmelk (2 dl) og kremfløte (3 dl) i en kjele.

    Varm opp til det akkurat begynner å dampe.

    Ikke kok.

    Tilsett pistasjkrem (175 g) og vaniljeekstrakt (1 ts).

    Visp til alt er glatt.

  4. Temperer eggeplommene

    Øs litt av den varme fløteblandingen over i eggeplomme (2 stk) mens du visper.

    Hell deretter eggeblandingen tilbake i kjelen.

    Tilsett salt (0,5 ts).

    Varm opp på lav varme mens du rører kontinuerlig til basen tykner.

    Den skal dekke baksiden av en skje, ikke koke.

  5. Mal nøtter og sukker

    Kjør avkjølte pistasjnøtter og sukker (70 g) i foodprosessor til et fint pulver.

    Ikke kjør så lenge at det blir pasta, men nok til fint mel.

  6. Bland alt og avkjøl

    Visp nøttepulveret inn i den varme basen.

    Hell i en skål og legg plastfolie direkte på overflaten.

    Avkjøl helt i kjøleskap til blandingen er kald.

  7. Kjør i ismaskin

    Hell den kalde basen i frossen ismaskinbøtte.

    Kjør ca. 40 minutter til softis-konsistens.

  8. Sett i fryseren

    Flytt isen over i en form.

    Sett i fryseren i 2 timer for mer fast konsistens.

    La mykne 10-15 minutter før servering.

  9. Serveringsforslag:

    Server med hakkede pistasjnøtter på toppen.

    Et lite dryss salt løfter smaken.

    Passer også med lettvispet krem eller en skje mørk sjokoladesaus.