Pinnekjøttkebab, den perfekte restemiddag
Pinnekjøttkebab er en moderne og overraskende måte å bruke rester av pinnekjøtt på. Det salte og kraftige kjøttet får nytt liv med varme krydder, sitron og hvitløk, og balanseres av en frisk, hjemmelaget tzatziki. Serveres i myk, nystekt lavash sammen med sprø grønnsaker og nøtter. Perfekt som romjulsrett, helgekos eller når du vil imponere med restemat på et helt nytt nivå.

Ingredienser
Lefser / Lavash
- 300 g hvetemel
- 2 dl vann – lunka, sjekk mot pulsåren i hånda
- 1 ss tørrgjær
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
Tzatziki
- 1,5 stk agurk
- 0,5 ts salt
- 1 ss hvitvinseddik (valgfritt)
- 2 fedd hvitløk
- 3 dl gresk yoghurt – naturell
- 0,5 ts pepper
Pinnekjøttkebab
- 500 g pinnekjøtt – skåret i biter
- 2 ss olivenolje
- 2 ss sitronsaft
- 2 fedd hvitløk
- 0,5 ts paprikakrydder
- 0,5 ts chilikrydder
- 1 ts korianderfrø
- 0,5 ss spisskummen
Topping
- 2 stk tomater – i skiver
- 1 stk rødløk – i tynne skiver
- 40 g ruccula
- 3 ss pinjekjerner – ristet
- 1 ss bladpersille – finhakket
Fremgangsmåte
Lefser / Lavash
- Forbred deigen eller kjøp lefser
Hvis du vil gjøre det enkelt, bruk tortilla lelfser eller lignende og varm de opp. Hvis du vil lage lefsene:
Ha tørrgjær (1 ss), sukker (1 ts)og vann (2 dl)i en bolle og rør lett.
La stå i 10 minutter til gjæren er aktiv.
Tilsett hvetemel (300 g)og salt (1 ts), og elt deigen i 5–10 minutter til den er glatt og smidig.
Dekk til med plastfolie og la hvile i 15 minutter. - Form og stek lavash
Del deigen i like store emner.
Trill til boller og la etterheve i 15 minutter.
Kjevle bollene tynt ut.
Stek i tørr, varm panne i 30–40 sekunder på hver side til de bobler og får lett farge.
Legg lavashen i et fuktig kjøkkenhåndkle for å holde dem myke.
Tzatziki
- Riv agurken
Skyll og tørk agurk (1.5 stk).
Riv dem grovt på råkostjern. - Tilsett salt og eddik
Ha den revne agurken i en stor kjøkkenbolle.
Dryss over salt (0.5 ts) og hvitvinseddik (1 ss).
Rør lett rundt og la stå i 5–10 minutter slik at væsken trekkes ut. - Press ut væsken
Bruk en sil eller legg agurken i et rent kjøkkenhåndkle.
Press forsiktig ut så mye væske som mulig.
Dette hindrer tzatzikien i å bli for rennende. - Hakk hvitløk
Skrell hvitløk (2 fedd).
Riv dem fint på en riv eller bruk en hvitløkspresse. - Bland sammen
Ha den pressede agurken tilbake i en bolle.
Tilsett gresk yoghurt (3 dl) og den finhakkede hvitløken.
Bland godt. - Smak til
Kvern over pepper (0.5 ts) og rør om til alt er jevnt fordelt.
Pinnekjøttkebab
- Forbered pinnekjøttet
Skjær pinnekjøtt (500 g)i biter på tvers av fibrene.
Bland kjøttet med:olivenolje (2 ss)
sitronsaft (2 ss)
hvitløk (2 fedd)
chilikrydder (0,5 ts)
korianderfrø (1 ts)
spisskummen (0,5 ss)
paprikakrydder (0,5 ts).
- Stek kebaben
Ha kjøttet i en varm panne på middels lav varme.
Tilsett noen spiseskjeer vann og stek rolig til kjøttet er gjennomvarmt, saftig og lett karamellisert.
Topping
- Forbered topping
Skjær tomater (2 stk)i skiver, rødløk (1 stk)i tynne skiver og hakk bladpersille (1 ss)fint. Rist pinjekjerner (3 ss)gyllent i tørr panne.
- Monter kebaben
Fyll varm lavash med pinnekjøtt, tzatziki, grønnsaker, ruccula (40 g), pinjekjerner og persille. Server umiddelbart.