Perfekt surdeigsbrød for nybegynnere

Dette er et ukomplisert surdeigsbrød som gir et luftig, smakfullt og sprøtt resultat uten at du trenger å strekke og brette deigen. Metoden er tilgivende, brødet kan bakes samme dag, og det krever lite arbeidstid. Deigen får først en lun heving i hevekurv og deretter en kald periode som gjør den enklere å håndtere og gir bedre skorpe. Oppskriften passer for alle som vil lykkes med surdeigsbrød uten stress og avanserte teknikker.

Tid
13:40 t
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
surdeigsbrod_begynner

Ingredienser

Hoveddel

  • 360 g vannRomtemperert
  • 150 g surdeigsstarterMatet 5–12 timer tidligere
  • 500 g hvetemelSiktet
  • 10 g salt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bland deigen

    Rør sammen vann (360 g), den matede surdeigsstarter (150 g) og det siktet hvetemel (500 g) i en kjøkkenmaskin.

    Elt deigen i 5 til 10 minutter til den virker smidig.

    Du kan også blande dette for hånd ved å kna deigen i bollen.

  2. La deigen hvile

    La deigen hvile i 30 min slik at melet får absorbert væsken og glutennettverket begynner å utvikle seg.

  3. Tilsett saltet

    Strø over salt (10 g) og elt videre i cirka 2 min til det er godt fordelt i deigen.

  4. La deigen hvile igjen

    Sett deigen til side i 30 min etter innblanding av salt.

  5. Form deigen

    Mel kjøkkenbenken lett.

    Velt deigen forsiktig ut på benken.

    Brett kantene inn mot midten noen ganger for å stramme deigen og gi den en rund form.

    Sørg for at overflaten blir jevn og stram.

  6. Klargjør hevekurven

    Dryss rikelig med siktet hvetemel eller semulegryn i hevekurven slik at deigen ikke setter seg fast.

  7. Legg deigen i hevekurven

    Plasser den formede deigen i hevekurven med sømsiden opp.

    Trykk den lett ned slik at den ligger stabilt.

  8. Gi deigen en lun heving

    Sett hevekurven inn i ovnen med bare lyset på for å skape et lunt miljø.

    La deigen heve der i omtrent 4 timer.

  9. Kjøl ned deigen

    Når hevingen er ferdig, ta deigen ut av ovnen.

    Sett hevekurven i kjøleskapet i 8 timer, eventuelt 1 time i fryseren om du har dårlig tid.

    Kald deig er lettere å håndtere og gir bedre skorpe.

  10. Forvarm ovnen

    Sett inn bakestål eller stekebrett midt i ovnen.

    Forvarm til 240 °C og la ovnen stå på i minst 30 min slik at alt blir godt oppvarmet.

  11. Snitt deigen

    Ta den kalde deigen forsiktig ut av hevekurven og over på bakepapir.

    Bruk deigsnitteren til å lage et ønsket mønster i overflaten.

    Dette hjelper brødet å heve jevnere i ovnen.

  12. Stek brødet

    Legg en isbit i bunnen av ovnen for å skape damp.

    Skyv brødet over på bakestålet eller stekebrettet.

    Stek med over- og undervarme i 30 til 40 min til brødet er gyllent og har en hul lyd når du banker på undersiden.

  13. Serveringsforslag

    Server brødet nystekt med godt smør, som tilbehør til supper og gryter, eller bruk det som base for enkle, gode surdeigstoasts.

    Det holder seg godt flere dager og er perfekt å riste.

    Se vår nybegynner guide for surdeigsbrød.