Perfekt surdeigsbrød for nybegynnere
Dette er et ukomplisert surdeigsbrød som gir et luftig, smakfullt og sprøtt resultat uten at du trenger å strekke og brette deigen. Metoden er tilgivende, brødet kan bakes samme dag, og det krever lite arbeidstid. Deigen får først en lun heving i hevekurv og deretter en kald periode som gjør den enklere å håndtere og gir bedre skorpe. Oppskriften passer for alle som vil lykkes med surdeigsbrød uten stress og avanserte teknikker.

Ingredienser
Hoveddel
- 360 g vann – Romtemperert
- 150 g surdeigsstarter – Matet 5–12 timer tidligere
- 500 g hvetemel – Siktet
- 10 g salt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Bland deigen
Rør sammen vann (360 g), den matede surdeigsstarter (150 g) og det siktet hvetemel (500 g) i en kjøkkenmaskin.
Elt deigen i 5 til 10 minutter til den virker smidig.
Du kan også blande dette for hånd ved å kna deigen i bollen. - La deigen hvile
La deigen hvile i 30 min slik at melet får absorbert væsken og glutennettverket begynner å utvikle seg.
- Tilsett saltet
Strø over salt (10 g) og elt videre i cirka 2 min til det er godt fordelt i deigen.
- La deigen hvile igjen
Sett deigen til side i 30 min etter innblanding av salt.
- Form deigen
Mel kjøkkenbenken lett.
Velt deigen forsiktig ut på benken.
Brett kantene inn mot midten noen ganger for å stramme deigen og gi den en rund form.
Sørg for at overflaten blir jevn og stram. - Klargjør hevekurven
Dryss rikelig med siktet hvetemel eller semulegryn i hevekurven slik at deigen ikke setter seg fast.
- Legg deigen i hevekurven
Plasser den formede deigen i hevekurven med sømsiden opp.
Trykk den lett ned slik at den ligger stabilt. - Gi deigen en lun heving
Sett hevekurven inn i ovnen med bare lyset på for å skape et lunt miljø.
La deigen heve der i omtrent 4 timer. - Kjøl ned deigen
Når hevingen er ferdig, ta deigen ut av ovnen.
Sett hevekurven i kjøleskapet i 8 timer, eventuelt 1 time i fryseren om du har dårlig tid.
Kald deig er lettere å håndtere og gir bedre skorpe. - Forvarm ovnen
Sett inn bakestål eller stekebrett midt i ovnen.
Forvarm til 240 °C og la ovnen stå på i minst 30 min slik at alt blir godt oppvarmet. - Snitt deigen
Ta den kalde deigen forsiktig ut av hevekurven og over på bakepapir.
Bruk deigsnitteren til å lage et ønsket mønster i overflaten.
Dette hjelper brødet å heve jevnere i ovnen. - Stek brødet
Legg en isbit i bunnen av ovnen for å skape damp.
Skyv brødet over på bakestålet eller stekebrettet.
Stek med over- og undervarme i 30 til 40 min til brødet er gyllent og har en hul lyd når du banker på undersiden. - Serveringsforslag
Server brødet nystekt med godt smør, som tilbehør til supper og gryter, eller bruk det som base for enkle, gode surdeigstoasts.
Det holder seg godt flere dager og er perfekt å riste.
Se vår nybegynner guide for surdeigsbrød.