Peanøttkylling med ris i ovn
En smakfull og mettende «one pot»-rett med saftig kyllinglår, fluffy basmatiris og en kremet peanøttsaus med kokosmelk, ingefær og lime. Inspirert av satay, men laget som en enkel formrett du kan sette rett i ovnen. Serveres med friske sesamagurker og syltet rødkål for perfekt balanse mellom sødme, syrlighet og crunch.

Ingredienser
Hoveddel
- 600 g kyllinglår – u/skinn og bein, i jevne biter
- 250 g basmatiris
- 1 ss karri
- 0,5 ss chilikrydder
- 15 g fersk ingefær – revet
- 1 stk gul løk – skjær i tynne skiver
- 2 ss peanøttsmør – gjerne crunchy
- 2 dl kokosmelk
- 1 fedd hvitløk – til agurksalat
- 3 fedd hvitløk – til saus
- 3 dl kyllingkraft – evt. buljong blandet med vann
- 1 ss soyasaus – til saus
- 1 ss soyasaus – til agurksalat
- 1 ss riseddik – til saus
- 1 ss riseddik – til agurksalat
- 1 ts sriracha-saus – evt. chilisaus
- 0,5 stk lime – saft, presset
- 1 ss brunt sukker
- 1 ts sesamolje – til saus
- 1 ts sesamolje – til agurksalat
- 0,5 ss solsikke/raps/stekeolje – til steking
- 3 stk vårløk – finsnittet til topping
- 1 stk agurk – til sesamagurker
- 1 ss sesamfrø – gjerne ristet
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered kyllingen
Tørk av kyllinglår (600 g) med kjøkkenpapir og del dem i jevne biter.
Bland sammen karri (1 ss), chilikrydder (0.5 ss), salt (1 ts) og pepper (0.5 ts) i en stor bolle, og vend kyllingen godt inn i krydderet. - Skyll og bløtlegg risen
Skyll basmatiris (250 g) flere ganger i kaldt vann til vannet er klart, og la den ligge i bløt i minst 10 min.
Sil av vannet før bruk. - Lag peanøttsausen
Ha
revet hvitløk (3 fedd)
revet fersk ingefær (15 g)
peanøttsmør (2 ss)
kokosmelk (2 dl)
kyllingkraft (3 dl)
soyasaus (1 ss)
riseddik (1 ss)
sriracha-saus (1 ts)
sesamolje (1 ts)
saft fra lime (0.5 stk)
brunt sukker (1 ss)
... i en bolle eller mugge.
Kjør med stavmikser til glatt saus, eller visp kraftig sammen. - Svi kyllingen
Varm solsikke/raps/stekeolje (0.5 ss) i en stor gryte eller ildfast form med lokk.
Stek kyllingen på middels høy varme i 3–4 minutter på hver side til gyllen, men ikke gjennomstekt.
Ta ut kyllingen og sett til side. - Surr løken og rist risen
I samme gryte, skrell og skjær gul løk (1 stk) i tynne skiver, og stek den i 3–4 minutter til den er myk og blank.
Ha i den avrente risen og rør i 2–3 minutter til riskornene virker tørre og lett glinsende. - Tilsett saus og bak retten
Hell 5 dl av peanøttsausen over risen, og la det småkoke.
Legg kyllingen oppå slik at den delvis stikker opp av væsken.
Dekk til med lokk og la det bake i ovn på 180 °C i ca. 15 min, eller på lav varme på komfyren til væsken er absorbert. - La risen hvile
Ta formen av varmen og la den stå med lokket på i 5–10 minutter.
Dette gir luftigere ris. - Lag sesamagurker
Knus agurk (1 stk) lett med en kjevle eller tresleiv, og skjær den i grove biter.
Bland hvitløk (1 fedd), vårløk (3 stk), soyasaus (1 ss), riseddik (1 ss), sesamolje (1 ts), og sesamfrø (1 ss) i en boks med lokk.
Ha i agurken, sett på lokket og rist godt. - Varm opp resten av sausen
Hell den resterende peanøttsausen i en liten kjele, varm opp under omrøring til den tykner lett.