Peanøttkylling med ris i ovn

En smakfull og mettende «one pot»-rett med saftig kyllinglår, fluffy basmatiris og en kremet peanøttsaus med kokosmelk, ingefær og lime. Inspirert av satay, men laget som en enkel formrett du kan sette rett i ovnen. Serveres med friske sesamagurker og syltet rødkål for perfekt balanse mellom sødme, syrlighet og crunch.

Tid
50 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
one-pot-peanut-chicken-rice-bake

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g kyllinglåru/skinn og bein, i jevne biter
  • 250 g basmatiris
  • 1 ss karri
  • 0,5 ss chilikrydder
  • 15 g fersk ingefærrevet
  • 1 stk gul løkskjær i tynne skiver
  • 2 ss peanøttsmørgjerne crunchy
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 fedd hvitløktil agurksalat
  • 3 fedd hvitløktil saus
  • 3 dl kyllingkraftevt. buljong blandet med vann
  • 1 ss soyasaustil saus
  • 1 ss soyasaustil agurksalat
  • 1 ss riseddiktil saus
  • 1 ss riseddiktil agurksalat
  • 1 ts sriracha-sausevt. chilisaus
  • 0,5 stk limesaft, presset
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ts sesamoljetil saus
  • 1 ts sesamoljetil agurksalat
  • 0,5 ss solsikke/raps/stekeoljetil steking
  • 3 stk vårløkfinsnittet til topping
  • 1 stk agurktil sesamagurker
  • 1 ss sesamfrøgjerne ristet
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered kyllingen

    Tørk av kyllinglår (600 g) med kjøkkenpapir og del dem i jevne biter.

    Bland sammen karri (1 ss), chilikrydder (0.5 ss), salt (1 ts) og pepper (0.5 ts) i en stor bolle, og vend kyllingen godt inn i krydderet.

  2. Skyll og bløtlegg risen

    Skyll basmatiris (250 g) flere ganger i kaldt vann til vannet er klart, og la den ligge i bløt i minst 10 min.

    Sil av vannet før bruk.

  3. Lag peanøttsausen

    Ha

    • revet hvitløk (3 fedd)

    • revet fersk ingefær (15 g)

    • peanøttsmør (2 ss)

    • kokosmelk (2 dl)

    • kyllingkraft (3 dl)

    • soyasaus (1 ss)

    • riseddik (1 ss)

    • sriracha-saus (1 ts)

    • sesamolje (1 ts)

    • saft fra lime (0.5 stk)

    • brunt sukker (1 ss)

    ... i en bolle eller mugge.

    Kjør med stavmikser til glatt saus, eller visp kraftig sammen.

  4. Svi kyllingen

    Varm solsikke/raps/stekeolje (0.5 ss) i en stor gryte eller ildfast form med lokk.

    Stek kyllingen på middels høy varme i 3–4 minutter på hver side til gyllen, men ikke gjennomstekt.

    Ta ut kyllingen og sett til side.

  5. Surr løken og rist risen

    I samme gryte, skrell og skjær gul løk (1 stk) i tynne skiver, og stek den i 3–4 minutter til den er myk og blank.

    Ha i den avrente risen og rør i 2–3 minutter til riskornene virker tørre og lett glinsende.

  6. Tilsett saus og bak retten

    Hell 5 dl av peanøttsausen over risen, og la det småkoke.

    Legg kyllingen oppå slik at den delvis stikker opp av væsken.

    Dekk til med lokk og la det bake i ovn på 180 °C i ca. 15 min, eller på lav varme på komfyren til væsken er absorbert.

  7. La risen hvile

    Ta formen av varmen og la den stå med lokket på i 5–10 minutter.

    Dette gir luftigere ris.

  8. Lag sesamagurker

    Knus agurk (1 stk) lett med en kjevle eller tresleiv, og skjær den i grove biter.

    Bland hvitløk (1 fedd), vårløk (3 stk), soyasaus (1 ss), riseddik (1 ss), sesamolje (1 ts), og sesamfrø (1 ss) i en boks med lokk.

    Ha i agurken, sett på lokket og rist godt.

  9. Varm opp resten av sausen

    Hell den resterende peanøttsausen i en liten kjele, varm opp under omrøring til den tykner lett.