Pater Pollestads langsomt ovnshevede grovbrød

Dette er et grovt og saftig hverdagsbrød som bakes med minimal innsats og maksimal aroma. Deigen røres raskt sammen uten elting, legges direkte i former og settes rett i kald ovn som varmes langsomt opp. Resultatet er et mettende brød med god struktur, nøtter og frø, og en mild syrlighet fra gjæren. Metoden passer like godt for nybegynnere som for erfarne hjemmebakere – og gjør hjemmebakt brød til en rolig og tilgjengelig del av ukerytmen. Brødet egner seg både til frysing og risting, og kommer virkelig til sin rett med godt meierismør og tradisjonelt pålegg.

Tid
2:05 t
Porsjoner
2
Vanskelighetsgrad
EASY
Pollestads-brod

Ingredienser

Hoveddel

  • 11 dl vannca. 37 °c
  • 50 g fersk gjærsmuldres
  • 1000 g grovbakstmel
  • 2 dl linfrø
  • 1,5 dl solsikkekjerner
  • 1,5 dl havregrynlettkokte
  • 100 g valnøtterferdig knekkede
  • 1 ss salt
  • 2 stk bakeark
  • 2 stk brødformerca. 1,5 l

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered utstyr og ovn

    Finn frem brødformer og kle dem med bakepapir.

    Sett ovnen på 50 °C over- og undervarme slik at den er klar til langsom heving og steking.

  2. Løs opp gjæren

    Mål opp lunkent vann (11 dl) i en stor bakebolle. Smuldre fersk gjær (50 g) i vannet og rør med tresleiv til gjæren er helt oppløst.

  3. Klargjør tørre ingredienser

    Mål opp grovbakstmel (1000 g) i en egen bolle.

    Tilsett linfrø (2 dl), solsikkekjerner (1,5 dl) og havregryn (1,5 dl).

    Kontroller at valnøtter (100 g) er ferdig knekkede, og ha dem sammen med de andre tørre ingrediensene.

  4. Rør sammen deigen

    Ha alle de tørre ingrediensene, inkludert salt (1 ss), over i bollen med gjærvannet.

    Rør grundig med tresleiv eller slikkepott til alt melet er fuktet og du har en tykk, klissete deig.

    Deigen skal ikke eltes.

  5. Fordel deigen i former

    Del deigen jevnt mellom brødformene.

    Bruk slikkepott til å jevne overflaten lett.

  6. Start ovnsheving

    Sett brødformene rett inn i ovnen på 50 °C.

    La deigen stå og heve mens ovnen er på lav varme i 30–40 minutter.

  7. Stek brødene ferdig

    Skru ovnstemperaturen opp til 200 °C uten å ta ut brødene.

    Stek videre i ca. 60 minutter til brødene er gjennomstekte og har fast skorpe.

  8. Avkjøl brødene

    Ta formene ut av ovnen.

    Løft brødene forsiktig ut, trekk av bakepapiret og legg dem på rist til full avkjøling før oppskjæring.

  9. Serveringsforslag

    Server brødet ferskt eller lett ristet med godt meierismør.

    Passer spesielt godt til sild, kjøttpålegg, brunost eller syltetøy.

    Brødet egner seg utmerket til frysing i skiver og kan tines direkte i brødrister.