Pannestekt steinbit på rårak med løyromkrem, agurk- og spinatsalat

En elegant og smakfull rett som kombinerer sprø råraker av mandelpotet med saftig pannestekt steinbit og frisk løyromkrem. Syrlige agurkkuler og rå spinat gir et friskt løft, mens dill og rødløk tilfører aromatisk dybde. Retten balanserer kremet, sprøtt og friskt – perfekt som forrett eller lett hovedrett når du vil imponere med nordiske smaker.

Tid
50 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Øyvind & Petter W. B. Schjervens steinbitt

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g steinbitfiletuten skinn/bein, i strimer
  • 1 ss solsikkeoljetil steking
  • 1 ss meierismørtil steking av steinbit
  • 1 ts salttil fisk, potet og salat
  • 8 stk mandelpotetskrelt og grovt revet
  • 2 ss meierismørtil steking av råraker
  • 4 ss kefirtil løyromkrem
  • 4 ss rømmetil løyromkrem
  • 100 g løyromfersk eller tint
  • 0,5 stk sitronsaften, til smak
  • 20 g dillfinhakket
  • 0,3 stk agurkkules ut med kulejern
  • 2 ss eddik (klar)til agurklake
  • 1 ts sukkertil agurklake
  • 0,5 ts salttil agurklake
  • 0,5 ts vanntil agurklake
  • 2 neve babyspinatskylt og tørket
  • 0,5 stk rødløkfinhakket

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered potetene

    Skrell mandelpotet (8 stk) og riv dem grovt på et rivjern.

    Dryss over litt salt (1 ts) og press ut omtrent halvparten av vannet ved å klemme potetmassen forsiktig i hendene.

  2. Stek rårakene

    Varm en stekepanne med meierismør (2 ss) på middels varme.

    Form potetene til flate kaker, cirka 5 mm tykke og litt avlange.

    Stek dem rolig til de blir sprø og gyldne på begge sider.

    Legg til side på rist mens du gjør klar fisken.

  3. Pannestek steinbit

    Skjær steinbitfilet (600 g) i lange, tykke strimler.

    Varm stekepannen godt og tilsett solsikkeolje (1 ss).

    Legg i et par strimler om gangen og brun dem raskt på alle sider.

    Tilsett meierismør (1 ss) og dryss over litt salt.

    Ta pannen av varmen og rull fisken i smøret slik at den får en jevn glasering.

    Legg fisken til side slik at den ikke blir gjennomstekt.

  4. Lag løyromkremen

    Visp sammen kefir (4 ss) og rømme (4 ss) i en bolle.

    Rør forsiktig inn løyrom (100 g), press over litt sitronsaft fra sitron (0.5 stk) og smak til med salt. Vend inn finhakket dill (20 g) rett før servering.

  5. Lag agurk- og spinatsalaten

    Kules ut 10 agurkkuler fra agurk (0.3 stk) med et lite kulejern.

    Legg kulene i en bolle og bland sammen eddik (klar) (2 ss), sukker (1 ts), salt (0.5 ts) og vann (0.5 ts).

    La stå i minst 10 min.

    Skyll babyspinat (2 neve) og la dem tørke godt.

  6. Hakk rødløken

    Finhakk rødløk (0.5 stk) og fordel i små hauger på serveringstallerkenen.

  7. Monter retten

    Legg en sprø rårak midt på tallerkenen.

    Plasser strimlene av steinbit oppå.

    Legg en skje løyromkrem delvis over fisken og topp med frisk dill.

    Fordel agurkkuler, spinat og små hauger med rødløk rundt fisken.

    Server retten lun, gjerne som forrett til en festmiddag.

    En frisk hvitvin eller musserende passer perfekt til den salte løyromen og den syrlige agurken.

Kilde

Øyvind & Petter W. B. Schjervens