Ovnsomelett med kål og flesk (Hildurmat)

En tradisjonell rett fra 1960-tallet, kjent som “Hildurmat” etter Hildur fra Lom. Retten ble først delt i lokalavisa Dølen og har vært populær som enkel, mettende hverdagsmat. Laget i langpanne eller ildfast form med kål, gulrøtter, flesk og eggestuing. Serveres gjerne med kokte poteter, tyttebær og smeltet smør.

Tid
1:05 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
hildur_1

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 stk hodekålmiddels
  • 4 stk gulrøtterstore
  • 300 g lettsaltet sideflesk
  • 4 stk egg
  • 3 dl melk
  • 2 ss gressløk
  • 0,5 ts salt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsaker
    • Skrell gulrøtter (4 stk) og del i biter.

    • Kutt hodekål (1 stk) i grove strimler.

  2. Stek flesk
    • Stek lettsaltet sideflesk (300 g) i skiver i en langpanne eller ildfast form ved 200 °C til det begynner å bli sprøtt. Ta opp flesket og legg til side.

  3. Forvell grønnsakene
    • Legg hodekål (1 stk) og gulrøtter (4 stk) i panna/formen med fettet fra flesket.

    • La det stå noen minutter slik at grønnsakene trekker smak.

  4. Lag eggeblanding
    • Pisk sammen egg (4 stk), melk (3 dl), hakket gressløk (2 ss) og litt salt (0.5 ts).

    • Hell blandingen over grønnsakene i forma.

  5. Stek retten
    • Legg fleskeskivene på toppen.

    • Stek midt i ovnen på 180 °C til eggeblandingen har stivnet (ca. 30–40 minutter).

  6. Servering
    • Serveres varm med kokte poteter, tyttebær og gjerne smeltet smør.

    Tips

    • - Bacon eller spekeskinke kan brukes i stedet for lettsaltet flesk.

    • - Oppskriften kan halveres og lages i vanlig stekepanne.

Kilde

Astrid Høiberg

Ovnsomelett med kål og flesk (Hildurmat) oppskrift – Norsk | Matly