Svensk Ovnsbakt juleskinke med sennepsgriljering

Juleskinke er en klassiker på norske og svenske julebord, og hemmeligheten bak en saftig skinke er lav temperatur og god tid. Skinken bakes sakte til perfekt kjernetemperatur og får deretter en rask sennepsgriljering som gir en aromatisk og gyllen skorpe. Den serveres best avkjølt og i tynne skiver, enten på brød, som del av et koldtbord eller sammen med tradisjonelle juleretter.

Tid
3:10 t
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
EASY
traditional-swedish-christmas-ham-with-golden-must

Ingredienser

Hoveddel

  • 2,5 kg svineskinkerimmet, i nett, med svor
  • 1 stk egg
  • 3 ss grov sennep
  • 3 ss griljermel/paneringsmelstrøkavring

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Skyll skinken

    Skyll svineskinke (2,5 kg) i kaldt vann mens nettet sitter på.

    Tørk den lett med kjøkkenpapir.

  2. Forbered stekingen

    Legg skinken med svoren opp i en ildfast form.

    Stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av skinken uten å treffe fett eller bein.

  3. Stek skinken på lav varme

    Sett formen i nedre del av ovnen på 125 °C.

    Stek til kjernetemperaturen når 72 °C.

    Beregn cirka 70 min per kilo.

  4. La skinken avkjøle

    Ta skinken ut av ovnen og la den hvile til den er lunken.

    Fjern nettet forsiktig etter avkjøling.

  5. Fjern svoren

    Bruk en skarp kniv til å løfte og skjære av svoren.

    La et tynt lag fett sitte igjen for å få bedre feste til griljeringen.

  6. Lag griljeringsblandingen

    Visp sammen egg (1 stk) og grov sennep (3 ss) i en liten bolle til en jevn blanding.

  7. Griljer skinken

    Pensle sennepsblandingen over den avsvorende skinken.

    Strø et jevnt lag griljermel/paneringsmel (3 ss) på toppen.

  8. Stek skinken med griljering

    Sett skinken i øvre del av ovnen på 200 °C i 10 til 15 min til griljeringen er gyllen.

    Følg med så den ikke brenner seg.

  9. Avkjøl før oppskjæring

    La skinken bli helt kald, gjerne i kjøleskap.

    Skjær den i tynne skiver når den er godt avkjølt.

    Dette gjør at den holder på saften.

  10. Serveringsforslag

    Server juleskinken kald i tynne skiver sammen med sennep, brød, sylteagurk eller som del av et klassisk julebord med kål, poteter og saus.

Kilde

Susanne Jarlrecepten.se