Svensk Ovnsbakt juleskinke med sennepsgriljering
Juleskinke er en klassiker på norske og svenske julebord, og hemmeligheten bak en saftig skinke er lav temperatur og god tid. Skinken bakes sakte til perfekt kjernetemperatur og får deretter en rask sennepsgriljering som gir en aromatisk og gyllen skorpe. Den serveres best avkjølt og i tynne skiver, enten på brød, som del av et koldtbord eller sammen med tradisjonelle juleretter.

Ingredienser
Hoveddel
- 2,5 kg svineskinke – rimmet, i nett, med svor
- 1 stk egg
- 3 ss grov sennep
- 3 ss griljermel/paneringsmel – strøkavring
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Skyll skinken
Skyll svineskinke (2,5 kg) i kaldt vann mens nettet sitter på.
Tørk den lett med kjøkkenpapir. - Forbered stekingen
Legg skinken med svoren opp i en ildfast form.
Stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av skinken uten å treffe fett eller bein. - Stek skinken på lav varme
Sett formen i nedre del av ovnen på 125 °C.
Stek til kjernetemperaturen når 72 °C.
Beregn cirka 70 min per kilo. - La skinken avkjøle
Ta skinken ut av ovnen og la den hvile til den er lunken.
Fjern nettet forsiktig etter avkjøling. - Fjern svoren
Bruk en skarp kniv til å løfte og skjære av svoren.
La et tynt lag fett sitte igjen for å få bedre feste til griljeringen. - Lag griljeringsblandingen
Visp sammen egg (1 stk) og grov sennep (3 ss) i en liten bolle til en jevn blanding.
- Griljer skinken
Pensle sennepsblandingen over den avsvorende skinken.
Strø et jevnt lag griljermel/paneringsmel (3 ss) på toppen. - Stek skinken med griljering
Sett skinken i øvre del av ovnen på 200 °C i 10 til 15 min til griljeringen er gyllen.
Følg med så den ikke brenner seg. - Avkjøl før oppskjæring
La skinken bli helt kald, gjerne i kjøleskap.
Skjær den i tynne skiver når den er godt avkjølt.
Dette gjør at den holder på saften. - Serveringsforslag
Server juleskinken kald i tynne skiver sammen med sennep, brød, sylteagurk eller som del av et klassisk julebord med kål, poteter og saus.
Kilde
Susanne Jarl – recepten.se