Naan med brunost og urter
Denne oppskriften kombinerer det beste fra to verdener: indisk naan og norsk brunost. Resultatet er et mykt, luftig brød med smeltet brunost i midten, balansert med frisk gressløk og et lite hint hvitløk. Den karamelliserte sødmen fra brunosten smelter sammen med det salte smøret og urtene, og gir et rikt og aromatisk resultat. Perfekt til både frokost, småretter eller som overraskende tilbehør til supper og gryter.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 ts tørrgjær
- 1 ts sukker
- 1,6 dl melk – lunken (ca. 37 °C)
- 260 g hvetemel – helst tipo 00
- 2 ss olivenolje
- 0,5 ts salt
- 50 g gressløk
- 200 g brunost – revet eller i små biter
- 1 ts hvitløkspulver
- 2 ss meierismør – smeltet (til pensling)
- 20 g koriander – grovhakket (til pynt)
- 2 ss naturell yoghurt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Aktiver gjæren
Varm opp melk (1.6 dl) til den er lunken, 37 °C.
Rør inn sukker (1 ts), og dryss over tørrgjær (2 ts).
Rør lett og la stå i 5 min til blandingen begynner å skumme. - Lag deigen
Ha hvetemel (260 g), naturell yoghurt (2 ss), olivenolje (2 ss), salt (0.5 ts) og gjærblandingen i en bakebolle.
Elt deigen i 10 min på lav hastighet i kjøkkenmaskin, eller for hånd på lett melet underlag, til den blir glatt og smidig. - Hev deigen
Smør innsiden av bollen med litt olivenolje.
Form deigen til en ball og legg den i bollen.
Dekk med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la den heve et lunt sted i ca. 1 time, til dobbel størrelse. - Forbered fyllet
Skyll og finhakk gressløk (50 g).
Riv brunost (200 g) på rivjern eller skjær den i små biter.
Skyll og grovhakk koriander (20 g) til pynt.
Smelt meierismør (2 ss) og sett klart til pensling etter steking. - Form deigballene
Legg den ferdighevede deigen på et lett melet bord.
Kna den forsiktig sammen og rull til en pølse.
Del i 4 like store biter og trill hver bit til en jevn ball. - Fyll og forsegl naanbrødene
Kjevle én deigball ut til en sirkel på ca. 12 cm i diameter.
Legg klar revet brunost, gressløk (50 g) og hvitløkspulver (1 ts).Legg i midten: 2 ss revet brunost, 1 ss hakket gressløk og et lite dryss hvitløkspulver.
Samle kantene mot midten og klyp godt sammen for å forsegle.
Snu emnet slik at skjøten vender ned.
Kjevle forsiktig ut igjen til en oval på ca. 13 × 20 cm.
Gjenta med de resterende emnene.
- Stek naanbrødene
Varm opp støpejernspannen på høy varme til den ryker lett.
Legg ett brød i panna og stek i 1–1½ minutt til det bobler og får mørke flekker.
Snu og stek på andre siden.
Pensle straks med litt av smeltet meierismør (2 ss) og dryss litt grovhakket koriander over.
Dekk de ferdige brødene med et kjøkkenhåndkle mens du steker resten, slik at de holder seg myke. - Serveringsforslag
Server naanbrødene varme og nybakte.
De passer perfekt som søtt tilbehør til saltmat, f.eks. indiske gryter, supper eller ostefat.
De kan også serveres som en egen rett sammen med rømme eller yoghurt-dip med urter.