Myke og luftige Julegeiter
Julegeiter er en tradisjonell julekake fra Rogaland. De små, søte gjærbakstfigurene formes som geiter og lages av en rik deig med både hvetemel, rugmel og mørk sirup som gir en mild kryddersødme og mørkere farge. Deigen eltes lenge for å utvikle gluten, før den formes, klippes og stekes raskt på høy varme for å få en blank, myk overflate og luftig krumme. Julegeiter serveres ofte som de er eller med smør og ost, og de egner seg svært godt til frysing.

Ingredienser
Hoveddel
- 400 g hvetemel – siktet
- 150 g rugmel – siktet
- 30 g fersk gjær – smuldres
- 25 g sukker
- 65 g sirup – mørk, flytende
- 3 stk egg
- 3 dl melk – kald, kan erstattes med vann
- 0,5 ts salt
- 75 g meierismør – kaldt, kuttet i terninger
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør ingrediensene
Smuldre fersk gjær (30 g).
Rør sammen egg (2 stk) lett i en liten bolle.
Kutt meierismør (75 g) i små terninger og sett det kaldt. - Bland de tørre ingrediensene
Ha hvetemel (400 g), rugmel (150 g), sukker (25 g) og salt (0,5 ts) i bakebollen.
Rør raskt sammen med en skje slik at alt er jevnt fordelt. - Tilsett væske og egg
Hell kald melk (3 dl) over melblandingen.
Tilsett de lett sammenvispede eggene og mørk sirup (65 g).
Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok og arbeid ingrediensene til en grov deig. - Elt deigen grundig
Øk hastigheten til middels og elt deigen i 7 til 10 minutter til den begynner å bli glatt.
Juster med en liten skvett melk hvis deigen virker for fast. - Arbeid inn smøret
Tilsett de kalde smørterningene mens maskinen går.
Elt videre i ca. 5 min til smøret er helt absorbert og deigen slipper bollen. - Sjekk glutennettverket
Dra forsiktig i deigen.
Når du kan strekke den ut til en tynn, nesten gjennomsiktig hinne uten at den ryker, er den ferdig eltet.
Hvis den revner, elt litt lenger. - La deigen heve
Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle.
La deigen heve i romtemperatur i omtrent 1 time, til den er tydelig luftig. - Del og form deigemner
Hvelv deigen på lett melet bord.
Del den i 18 jevnstore biter à cirka 64 gram.
Trill hver bit til en rund bolle. - Form geitene
Bruk en ren saks og klipp et snitt i hver ende av bollen for å lage hodet og halen.
Trykk lett midten av bollen ned med fingrene og legg dem på stekebrett med bakepapir. - Etterhev geitene
Dekk geitene og la dem heve i 60 til 90 minutter til de er myke og luftige.
- Pensle før steking
Pisk sammen egg (1 stk) og pensle geitene forsiktig på toppen for blank overflate.
- Stek julegeitene
Stek på varmluft 220 °C i ca. 8 min.
Avkjøl på rist. - Serveringsforslag
Server julegeiter lune med meierismør og ost, eller som en del av et julebord.
De smaker også godt med syltetøy eller honning.