Myke og luftige Julegeiter

Julegeiter er en tradisjonell julekake fra Rogaland. De små, søte gjærbakstfigurene formes som geiter og lages av en rik deig med både hvetemel, rugmel og mørk sirup som gir en mild kryddersødme og mørkere farge. Deigen eltes lenge for å utvikle gluten, før den formes, klippes og stekes raskt på høy varme for å få en blank, myk overflate og luftig krumme. Julegeiter serveres ofte som de er eller med smør og ost, og de egner seg svært godt til frysing.

Tid
45 min
Porsjoner
18
Vanskelighetsgrad
EASY
julegeiter

Ingredienser

Hoveddel

  • 400 g hvetemelsiktet
  • 150 g rugmelsiktet
  • 30 g fersk gjærsmuldres
  • 25 g sukker
  • 65 g sirupmørk, flytende
  • 3 stk egg
  • 3 dl melkkald, kan erstattes med vann
  • 0,5 ts salt
  • 75 g meierismørkaldt, kuttet i terninger

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør ingrediensene

    Smuldre fersk gjær (30 g).

    Rør sammen egg (2 stk) lett i en liten bolle.

    Kutt meierismør (75 g) i små terninger og sett det kaldt.

  2. Bland de tørre ingrediensene

    Ha hvetemel (400 g), rugmel (150 g), sukker (25 g) og salt (0,5 ts) i bakebollen.

    Rør raskt sammen med en skje slik at alt er jevnt fordelt.

  3. Tilsett væske og egg

    Hell kald melk (3 dl) over melblandingen.

    Tilsett de lett sammenvispede eggene og mørk sirup (65 g).

    Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok og arbeid ingrediensene til en grov deig.

  4. Elt deigen grundig

    Øk hastigheten til middels og elt deigen i 7 til 10 minutter til den begynner å bli glatt.

    Juster med en liten skvett melk hvis deigen virker for fast.

  5. Arbeid inn smøret

    Tilsett de kalde smørterningene mens maskinen går.

    Elt videre i ca. 5 min til smøret er helt absorbert og deigen slipper bollen.

  6. Sjekk glutennettverket

    Dra forsiktig i deigen.

    Når du kan strekke den ut til en tynn, nesten gjennomsiktig hinne uten at den ryker, er den ferdig eltet.

    Hvis den revner, elt litt lenger.

  7. La deigen heve

    Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle.

    La deigen heve i romtemperatur i omtrent 1 time, til den er tydelig luftig.

  8. Del og form deigemner

    Hvelv deigen på lett melet bord.

    Del den i 18 jevnstore biter à cirka 64 gram.

    Trill hver bit til en rund bolle.

  9. Form geitene

    Bruk en ren saks og klipp et snitt i hver ende av bollen for å lage hodet og halen.

    Trykk lett midten av bollen ned med fingrene og legg dem på stekebrett med bakepapir.

  10. Etterhev geitene

    Dekk geitene og la dem heve i 60 til 90 minutter til de er myke og luftige.

  11. Pensle før steking

    Pisk sammen egg (1 stk) og pensle geitene forsiktig på toppen for blank overflate.

  12. Stek julegeitene

    Stek på varmluft 220 °C i ca. 8 min.

    Avkjøl på rist.

  13. Serveringsforslag

    Server julegeiter lune med meierismør og ost, eller som en del av et julebord.

    De smaker også godt med syltetøy eller honning.