Mørlefser med smørkrem

Myke, litt tykke lefser som hører jula til. Disse lages uten gjær og stekes raskt i panne eller på takke. De får en mild sødme fra honning eller sirup, et hint av kardemomme og en lun smak av kulturmelk. Perfekte å fylle med smør, sukker og kanel, eller med en enkel smørkrem som gjør dem både saftige og frysevennlige. Oppskriften gir ca. 16 lefser som kan fryses ferdig fylt eller naturell.

Tid
5:45 t
Porsjoner
16
Vanskelighetsgrad
EASY
Mørlefser

Ingredienser

Mørlefse

  • 2,5 dl kulturmelkeller kefir, romtemperert
  • 2,5 dl kremfløteromtemperert
  • 280 g honningeller mørk sirup, flytende
  • 80 g sukker
  • 800 g hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 0,5 ts natron
  • 1 ts hornsalt
  • 1 klype salt

Smørkrem (valgfritt)

  • 300 g meierismørmykt
  • 150 g melissiktet
  • 150 g sukker
  • 1,5 ss kanel
  • 1,5 ts vaniljesukkerekte
  • 1 klype salt

Fremgangsmåte

Mørlefse

  1. Bland det våte

    Pisk sammen kulturmelk (2,5 dl) og kremfløte (2,5 dl) i en stor bolle til en jevn blanding.

    Rør inn honning (280 g) og sukker (80 g) til alt er løst opp.

  2. Bland det tørre

    Rør sammen hvetemel (800 g), malt kardemomme (1 ts), hornsalt (1 ts), natron (0,5 ts) og salt (1 klype) i en egen bolle.

    Sørg for at alt er godt blandet før det tilsettes det våte.

  3. Lag deigen

    Hell det tørre gradvis inn i det våte mens du blander med sleiv.

    Når massen begynner å samle seg, bruk hendene og arbeid deigen til den blir jevn og fast.

    Den skal henge godt sammen, men ikke eltes.

    Dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i 3 til 5 timer så melet får trekke væske.

  4. Del og trill emner

    Del deigen i 16 like store biter.

    Trill hver bit til en jevn, rund bolle.

    Dekk til og la emnene hvile i 10 til 15 minutter så de blir lettere å kjevle ut.

  5. Kjevle ut lefsene

    Strø godt med hvetemel på benken.

    Kjevle hvert emne til en rund lefse på ca. 18 cm i diameter.

    Mel begge sider lett så de ikke klistrer seg fast, men unngå for mye mel som brenner.

  6. Stek lefsene

    Varm en tykkbunnet stekepanne på middels varme, litt lavere enn når du steker pannekaker.

    Stek en lefse om gangen: ca. 1.5 minutt på første side, deretter 20–30 sekunder på andre siden.

    Børst bort løst mel mellom hver lefse så smaken ikke blir bitter.

  7. Avkjøl og oppbevar

    Legg ferdigstekte lefser på rist.

    Når de er helt avkjølt, pakk dem tett.

    De kan fryses enten som de er, eller ferdig fylt.

Smørkrem (valgfritt)

  1. Pisk smørkrem

    Pisk mykt meierismør (300 g) med melis (150 g) og sukker (150 g) til en lys og luftig krem.

    Tilsett kanel (1,5 ss), vaniljesukker (1,5 ts) og salt (1 klype).

    Juster smaken etter ønske.

  2. Fyll lefsene

    Smør et jevnt lag smørkrem på hver lefse før servering, eller før frysing.

    Brett eller del i biter.

  3. Serveringsforslag

    Server mørlefser som små lefsebiter fylt med smørkrem, eller klassisk med meierismør, sukker og kanel drysset over.

    De egner seg godt til julekaffe, adventskos eller som et søtt innslag i et koldtbord.