Marsipankringle med mandler

Marsipankringle er en klassisk, myk gjærbakst med tydelig smak av kardemomme, fylt med kremet marsipan, meierismør og mandler. Denne varianten er saftig, rik og akkurat passe søt, slik en ordentlig kringle skal være. Perfekt til kaffebordet, dugnad, høytider eller når du vil bake noe som faktisk imponerer uten å være komplisert.

Tid
55 min
Porsjoner
10
Vanskelighetsgrad
EASY
marsipan-kringle

Ingredienser

Hoveddel

  • 40 g fersk gjær
  • 2,5 dl melklunken
  • 75 g sukker
  • 175 g meierismørromtemperert
  • 3 stk eggromtempererte
  • 450 g hvetemelca., juster ved behov
  • 1 ts kardemomme
  • 150 g marsipangrovrevet
  • 3 ss sukker
  • 50 g mandlerfinhakket

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered væske og gjær

    Ha lunkent melk (2,5 dl) i en stor bakebolle.

    Smuldre fersk gjær (40 g) i melken og tilsett sukker (75 g).

    Rør til gjæren er helt oppløst.

  2. Bland fett og egg

    Skjær det romtempererte meierismør (100 g) i mindre biter.

    Tilsett smøret i bollen sammen med egg (2 stk).

    Rør til alt er jevnt blandet.

  3. Elt deigen

    Tilsett malt kardemomme (1 ts).

    Ha i hvetemel (450 g) litt etter litt mens du arbeider deigen raskt sammen.

    Deigen skal være myk og smidig, ikke klissete.

    Unngå overelting.

  4. Hev deigen

    Dekk bakebollen med klede.

    Sett den lunt og la deigen heve i 30–40 minutter til tydelig luftig.

  5. Forbered fyllet

    Riv marsipan (150 g) grovt.

    Hakk mandler (50 g) fint.

    Bland marsipan, romtemperert meierismør (75 g), sukker (3 ss) og hakkede mandler til en jevn masse.

    Sett til side.

  6. Form kringleemnene

    Del deigen i to like deler.

    Kjevle hvert emne ut til et rektangel på ca. 40 × 20 cm på lett melet underlag.

  7. Fyll og flett

    Fordel marsipanfyllet i en stripe langs midten av hvert rektangel.

    Skjær skrå strimler fra kanten og inn mot fyllet på begge sider.

    Brett strimlene vekselvis over fyllet slik at det dannes et flettemønster.

  8. Etterhev kringle

    Form hver lengde forsiktig til en kringle.

    Legg dem på stekebrett kledd med bakepapir.

    Dekk til og la etterheve i 20–30 minutter til luftige.

  9. Pensle og pynt

    Visp egg (1 stk) lett.

    Pensle kringlene jevnt og dryss over grovhakkede mandler.

  10. Stek kringle

    Stek på 200 °C på nederste rille i 20–25 minutter.

    Følg med mot slutten og senk temperaturen noe hvis overflaten blir for mørk.

  11. Serveringsforslag

    Server marsipankringle lun eller romtemperert, gjerne med kaffe eller te.

    Passer også godt med litt pisket krem eller vaniljesaus hvis du vil gjøre den ekstra dessertaktig.