Marokkansk Harira

Harira er en klassisk suppe fra Marokko med en varm, litt silkemyk konsistens takket være en tykkeblanding (tedouira). Den kombinerer tomater, linser, kikerter, løk og et balansert kryddersett (ingefær, pepper, kanel, gurkemeie). Urter som persille og koriander tilfører friskhet, og en valgfri klatt smør eller smen gir en dypere smak. Suppen kan serveres som første rett eller som hovedrett sammen med brød eller dadler. Den egner seg godt til å lages i større porsjoner og eventuelt fryses (uten ris/vermicelli).

Tid
2:15 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
moroccan-harira-soup-with-tomato

Ingredienser

Hoveddel

  • 250 g lammekjøttevt. storfekjøtt
  • 3 ss olivenolje
  • 200 g kikertertørkede. bløtlagt over natten
  • 150 g grønne linserevt. brune linser
  • 6 stk tomatermodne
  • 1 stk gul løk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 bunt persille
  • 1 bunt koriander
  • 1 ss meierismør (valgfritt)eller smen
  • 1 ss salt
  • 1 ss fersk ingefær
  • 1,5 ts pepper
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 7 dl vanntil basen
  • 2 l vanntil videre koking
  • 3 ss tomatpuré
  • 100 g hvetemel
  • 2 dl vanntil tedouira
  • 1 stk sitrongarnityr
  • 10 g koriandergarnityr
  • 10 g persillegarnityr
  • 3 ss ris (valgfritt)eller knust vermicelli

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered kikertene

    Skyll kikerter (200 g) etter bløtlegging, og legg dem i vann natten over (eller minst 8 timer).

    Tøm av og sett til side.

  2. Rens og kjør tomatene til puré

    Skjær tomater (6 stk) i biter og bruk blender eller stavmikser til å lage en jevn puré. (Du kan sile for å fjerne skinn/frø hvis ønskelig.)

  3. Hakk løk, selleri og urter

    Finhakk gul løk (1 stk) og stangselleri (1 stilk).

    Vask persille (1 bunt) og koriander (1 bunt), rist av vann og finhakk.

  4. Brun kjøttet

    Varm opp olivenolje (3 ss) i stor gryte på middels varme.

    Tilsett lammekjøtt (250 g) og stek til det får litt farge.

    Ha i meierismør (1 ss) eller smen hvis du ønsker en rikere smak

    Hvis du gjør vegetarversjon, hopp over dette.

  5. Kok kikerter med base

    Ha kikertene i gryten sammen med kjøttet, tomatpuré (3 ss), den moste tomatblandingen, løken, revet fersk ingefær (1 ss), salt (1 ss), pepper (1.5 ts), kanel (1 ts) og gurkemeie (0.5 ts).

    Hell over vann (7 dl).

    Kok opp, senk varmen og la det småkoke under lokk til kikertene begynner å bli møre, ca. 50–60 minutter (kortere tid hvis du bruker trykkoker).

  6. Tilsett linser, urter og grønnsaker

    Tilsett grønne linser (150 g), hakket stangselleri, persille og koriander.

    Tilsett vann (2 l) (eller juster for ønsket konsistens).

    Kok opp igjen.

  7. Kok ris eller vermicelli (valgfritt)

    Hvis du bruker ris: kok suppen under lokk i ca. 60 min, deretter tilsett ris (3 ss) og kok videre 30 min.

    Hvis du bruker knust vermicelli: kok i ca. 45 min før du rører inn vermicelli og kok til den er myk (noen minutter).

  8. Rør inn tedouira og tykne suppen

    Lag tedouira ved å blande hvetemel (100 g) og vann (2 dl) til en jevn mikstur.

    Hell den sakte i suppen mens du rører kontinuerlig for å unngå klumper.

    La suppen småkoke i 5–10 minutter til ønsket tykkelse.

  9. Smak til og juster krydder

    Smak suppen og juster salt og pepper etter behov.

    Skum av eventuelt skum eller urenheter som flyter til toppen.

  10. La hvile og server

    La suppen hvile et øyeblikk slik at smakene setter seg.

    Rør forsiktig før servering for jevn konsistens.

    Serveringsforslag

    • Server suppen varm i dype boller.

    • Tilby sitronbåter fra sitron (1 stk) slik at gjestene kan presse litt sitronsaft i sin suppe.

    • Strø over ekstra frisk koriander (10 g) og persille (10 g) som pynt.

    • Suppen kan serveres med brød (for eksempel flatt brød eller pitabrød) eller dadler ved siden av.