Marokkansk couscous tfaya med lam
Denne enkle hverdagsversjonen av couscous tfaya gjør det lett å gjenskape en marokkansk festrett på et norsk kjøkken. Saftig lammekjøtt småkokes i krydret kraft med kanel, ingefær, safran og ras el hanout. Samtidig lages en fyldig topping av karamelliserte løk og rosiner, kjent som tfaya. Ferdig couscous trekkes i kraften, og retten toppes med sprø mandler og hardkokte egg. En rett som både er fyldig, sødmefull og krydret – perfekt når du vil servere noe annerledes, men med råvarer du får tak i på nærbutikken.

Ingredienser
Lam og Saus
- 1 kg lammekjøtt – bog, nakke eller grytekjøtt
- 1 stk gul løk
- 1 ss fersk ingefær
- 2 ts salt
- 1,5 ts pepper
- 1,5 ts kanel
- 1 ts ras el hanout – evt. ½ ts nellik + ¼ ts muskat
- 0,25 ts safrantråder – evt. ½ ts gurkemeie
- 2 ss olivenolje
- 1,2 l vann
Tfaya
- 5 stk gul løk
- 1 dl rosiner
- 2 ss honning
- 1 ts kanel
- 0,5 ts ingefær (malt)
- 0,25 ts salt
- 0,5 ts gurkemeie
- 50 g meierismør
- 1 dl vann
Couscous
- 400 g couscous – hurtigtilberedning
- 1 ss olivenolje
- 0,5 ts salt
- 5 dl lammesaus – fra gryten
- 1 ss meierismør
Garnityr
- 1 dl mandler
- 3 stk egg
Fremgangsmåte
Lam og Saus
- Forbered lammekjøttet
Skrell og grovhakk gul løk (1 stk).
Skjær lammekjøtt (1 kg) i grove biter.
- Krydre kjøttet
Ha kjøttet i en stor gryte sammen med løk, finrevet fersk ingefær (1 ss), salt (2 ts), pepper (1.5 ts), kanel (1.5 ts), ras el hanout (1 ts) og safrantråder (0.25 ts).
- Brun kjøttet
Hell i olivenolje (2 ss) og brun kjøttet på middels varme i 5–6 minutter.
Rør underveis slik at krydderet fordeler seg og kjøttet får farge. - Kok lammegryten
Hell på vann (1.2 l).
Rør om og kok opp.
Sett på lokk og la småkoke i 1 ½–2 timer, til kjøttet er mørt.
Etterfyll med litt vann om det koker for mye inn.
Smak til kraften før servering.
Tfaya
- Skjær løk til tfaya
Skrell og skjær gul løk (5 stk) i tynne skiver.
Bløtlegg rosiner (1 dl) i varmt vann i 15 min. - Kok tfaya
Ha løken i en kjele sammen med avrent rosin, honning (2 ss), kanel (1 ts), ingefær (malt) (0.5 ts), gurkemeie (0.5 ts), salt (0.25 ts), meierismør (50 g) og vann (1 dl).
Sett på lokk og småkok i 30–40 minutter, til løken er myk og gyllen. - Reduser til sirup
Fjern lokket de siste minuttene og la væsken koke inn.
Løken skal være karamellisert og ha en tykk sirup rundt seg.
Sett til side.
Couscous
- Trekk couscous
Kok opp kraft lammesaus (5 dl) fra lammegryten.
Ta kjelen av varmen og rør inn couscous (400 g), olivenolje (1 ss) og salt (0.5 ts).
Dekk med lokk og la stå i 5 min. - Løsne couscousen
Tilsett meierismør (1 ss) og løsne kornene med en gaffel før servering.
Garnityr
- Kok egg
Kok egg (3 stk) i 10 minutter.
Avkjøl i kaldt vann, skrell og del i båter. - Rist mandler
Rist mandler (1 dl) i en tørr panne til de er gylne.
- Sett sammen retten
Legg couscous på et stort serveringsfat.
Fordel lammekjøttet oppå couscousen og øs over litt av sausen.
Topp med tfayaen.
Pynt med ristede mandler og eggbåter.
Server resten av sausen ved siden av.
ServeringsforslagServeres på et stort fat midt på bordet.
Mynte-te eller appelsinsalat passer godt til.