Lutefisk med linser og kremet sennepssaus
Dette er en ovnsbakt lutefisk med mer moderne tilbehør. Grønne linser med sprøstekt bacon gir mer tyggemotstand enn klassisk ertestuing, og den kremede sennepssausen gir løft med tre typer sennep og litt sitron. Passer utmerket som julemiddag eller selskap. Oppskriften gir fast lutefisk hvis du salter før varmebehandling.

Ingredienser
Hoveddel
- 1,5 kg lutefisk – skåret i porsjonsstykker
- 2 ts salt
- 200 g grønne linser – tørre, skylles før koking
- 2 stk sjalottløk – finhakkes
- 150 g bacon – skjæres i små terninger
- 6 dl vann – til koking av linser
- 3 ss meierismør
- 800 g mandelpotet – skrelles og kokes
- 2,5 dl kremfløte
- 2,5 dl helmelk
- 2 ss hvetemel
- 2 ts dijonsennep
- 1 ss grov sennep
- 1 ss søt sennep
- 1 ts worcestershire-saus
- 1 stk sitron – saften
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 1 ss meierismør
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Salt fisken for fasthet
Legg lutefisk (1,5 kg) stykkene i en langpanne.
Strø salt (2 ts) over kjøttsiden.
La stå 30 minutter i romtemperatur.
Hell av væsken som trekker ut. - Skyll og klargjør fisken
Skyll lutefisken i kaldt vann for å fjerne salt.
Legg den tilbake i langpannen med skinnsiden ned og dekk formen med aluminiumsfolie. - Bak fisken i ovnen
Sett ovnen på 200 °C.
Sett formen inn på midterste rille og stek i 30 til 35 minutter til fisken er fast og flaker seg. - Forbered grønnsakene
Finhakk sjalottløk (2 stk).
Skyll grønne linser (200 g) i kaldt vann. - Kok linsene
Kok linsene i vann (6 dl) med finhakket sjalottløk i 20 til 25 minutter.
Sil av vannet. - Stek bacon og bland med linser
Skjær bacon (150 g) i terninger og stek i meierismør (1 ss) til sprøtt.
Vend bacon og fett inn i linsene. - Lag sennepssausen
Varm helmelk (2,5 dl) og kremfløte (2,5 dl) i en liten kasserolle til rett under kokepunktet.
Rør meierismør (2 ss) og hvetemel (2 ss) sammen til jevning og pisk inn i gryten.
Kok i 3 minutter mens du visper.
Sil sausen. Vend inn dijonsennep (2 ts), grov sennep (1 ss), søt sennep (1 ss), worcestershire-saus (1 ts) og smak til med saften fra sitron (1 stk).
Rør inn meierismør (1 ss) og smak til med salt (1 ts) og pepper (0,5 ts). - Kok mandelpoteter
Skrell mandelpotet (800 g) og kok i lettsaltet vann til møre.
Hell av vannet. - Servering
Løft lutefisken forsiktig ut av formen.
Server med varme linser, sennepssaus og mandelpoteter. - Serveringsforslag
Legg lutefisk på varme tallerkener.
Dander linser rundt og hell saus over fisken.
Server med ekstra sitron og litt nykvernet pepper.
Flatbrød eller baconfett kan settes på bordet hvis du vil gjøre retten mer tradisjonell.