Lutefisk med linser og kremet sennepssaus

Dette er en ovnsbakt lutefisk med mer moderne tilbehør. Grønne linser med sprøstekt bacon gir mer tyggemotstand enn klassisk ertestuing, og den kremede sennepssausen gir løft med tre typer sennep og litt sitron. Passer utmerket som julemiddag eller selskap. Oppskriften gir fast lutefisk hvis du salter før varmebehandling.

Tid
1:10 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Lutefisk

Ingredienser

Hoveddel

  • 1,5 kg lutefiskskåret i porsjonsstykker
  • 2 ts salt
  • 200 g grønne linsertørre, skylles før koking
  • 2 stk sjalottløkfinhakkes
  • 150 g baconskjæres i små terninger
  • 6 dl vanntil koking av linser
  • 3 ss meierismør
  • 800 g mandelpotetskrelles og kokes
  • 2,5 dl kremfløte
  • 2,5 dl helmelk
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ts dijonsennep
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss søt sennep
  • 1 ts worcestershire-saus
  • 1 stk sitronsaften
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ss meierismør

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Salt fisken for fasthet

    Legg lutefisk (1,5 kg) stykkene i en langpanne.

    Strø salt (2 ts) over kjøttsiden.

    La stå 30 minutter i romtemperatur.

    Hell av væsken som trekker ut.

  2. Skyll og klargjør fisken

    Skyll lutefisken i kaldt vann for å fjerne salt.

    Legg den tilbake i langpannen med skinnsiden ned og dekk formen med aluminiumsfolie.

  3. Bak fisken i ovnen

    Sett ovnen på 200 °C.

    Sett formen inn på midterste rille og stek i 30 til 35 minutter til fisken er fast og flaker seg.

  4. Forbered grønnsakene

    Finhakk sjalottløk (2 stk).

    Skyll grønne linser (200 g) i kaldt vann.

  5. Kok linsene

    Kok linsene i vann (6 dl) med finhakket sjalottløk i 20 til 25 minutter.

    Sil av vannet.

  6. Stek bacon og bland med linser

    Skjær bacon (150 g) i terninger og stek i meierismør (1 ss) til sprøtt.

    Vend bacon og fett inn i linsene.

  7. Lag sennepssausen

    Varm helmelk (2,5 dl) og kremfløte (2,5 dl) i en liten kasserolle til rett under kokepunktet.

    Rør meierismør (2 ss) og hvetemel (2 ss) sammen til jevning og pisk inn i gryten.

    Kok i 3 minutter mens du visper.

    Sil sausen. Vend inn dijonsennep (2 ts), grov sennep (1 ss), søt sennep (1 ss), worcestershire-saus (1 ts) og smak til med saften fra sitron (1 stk).

    Rør inn meierismør (1 ss) og smak til med salt (1 ts) og pepper (0,5 ts).

  8. Kok mandelpoteter

    Skrell mandelpotet (800 g) og kok i lettsaltet vann til møre.

    Hell av vannet.

  9. Servering

    Løft lutefisken forsiktig ut av formen.

    Server med varme linser, sennepssaus og mandelpoteter.

  10. Serveringsforslag

    Legg lutefisk på varme tallerkener.

    Dander linser rundt og hell saus over fisken.

    Server med ekstra sitron og litt nykvernet pepper.

    Flatbrød eller baconfett kan settes på bordet hvis du vil gjøre retten mer tradisjonell.