Lussekatter

De klassiske, gyldne lussekattene er en selvfølge på Luciadagen 13. desember – og for mange et sikkert tegn på at julen nærmer seg. Disse safran- eller gurkemeiefargede bollene har en myk og luftig konsistens, mild sødme og et hint av krydder. Denne varianten er laget med gurkemeie i stedet for safran, som gir den karakteristiske gule fargen uten at smaken dominerer. Perfekte til kaffe, kakao eller et glass melk.

Tid
30 min
Porsjoner
15
Vanskelighetsgrad
EASY
lussekatter

Ingredienser

Hoveddel

  • 150 g meierismørsmeltes
  • 5 dl helmelkvarmes lett, blandes med smør
  • 715 g hvetemeltil deig
  • 150 ss sukkertil deig
  • 0,5 ts gurkemeiefor farge
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 50 g fersk gjærsmuldres i deigen
  • 30 stk rosinertil pynt
  • 1 stk eggsammenvispet, til pensling
  • 1 stk bakeark

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Smelt smør og varm melk

    Smelt meierismør (150 g) i en kjele på lav varme.

    Tilsett helmelk (5 dl) og varm opp til blandingen er lunken (rundt 37 °C).

    Pass på at væsken ikke blir for varm, da gjæren kan dø.

  2. Bland de tørre ingrediensene

    Ha hvetemel (715 g), sukker (150 ss), gurkemeie (0.5 ts), salt (0.5 ts) og kardemomme (2 ts) i en stor bakebolle.

    Smuldre inn fersk gjær (50 g) med hendene.

  3. Elt deigen

    Hell den lune smør- og melkeblandingen over i bollen.

    Elt deigen godt i omtrent 10 min i kjøkkenmaskin (eller 15 min for hånd) til den er smidig og slipper bollen.

  4. Hev deigen

    Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 min, eller til den har doblet seg i størrelse.

  5. Form lussekatter

    Velt deigen ut på en lett melet benk.

    Elt lett for hånd og del deigen i 15 emner à ca. 100–110 g.

    Trill hvert emne til en pølse på ca. 30 cm og form den til en S.

    Legg dem på to stekebrett kledd med bakepapir.

  6. Pynt og hev på nytt

    Trykk ned rosiner (30 stk) i midten av hver spiral.

    Dekk med kjøkkenhåndkle og la dem heve i 25–30 minutter, til de har fått nesten dobbel størrelse igjen.

  7. Pensle og stek

    Sett ovnen på 250 °C over- og undervarme.

    Pensle de ferdig hevede bollene med sammenvispet egg (1 stk).

    Stek midt i ovnen i 5–8 minutter, til de er gyllengule og gjennomstekte.

  8. Avkjøl og server

    Avkjøl lussekattene på rist.

    Server dem gjerne lune med et glass melk eller kakao.

  9. Serveringsforslag

    Server nybakte lussekatter med varm kakao, kaffe eller gløgg.

    De smaker ekstra godt samme dag, men kan fryses ned og varmes lett i ovn ved servering.