Lussekatter
De klassiske, gyldne lussekattene er en selvfølge på Luciadagen 13. desember – og for mange et sikkert tegn på at julen nærmer seg. Disse safran- eller gurkemeiefargede bollene har en myk og luftig konsistens, mild sødme og et hint av krydder. Denne varianten er laget med gurkemeie i stedet for safran, som gir den karakteristiske gule fargen uten at smaken dominerer. Perfekte til kaffe, kakao eller et glass melk.

Ingredienser
Hoveddel
- 150 g meierismør – smeltes
- 5 dl helmelk – varmes lett, blandes med smør
- 715 g hvetemel – til deig
- 150 ss sukker – til deig
- 0,5 ts gurkemeie – for farge
- 0,5 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 50 g fersk gjær – smuldres i deigen
- 30 stk rosiner – til pynt
- 1 stk egg – sammenvispet, til pensling
- 1 stk bakeark
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Smelt smør og varm melk
Smelt meierismør (150 g) i en kjele på lav varme.
Tilsett helmelk (5 dl) og varm opp til blandingen er lunken (rundt 37 °C).
Pass på at væsken ikke blir for varm, da gjæren kan dø. - Bland de tørre ingrediensene
Ha hvetemel (715 g), sukker (150 ss), gurkemeie (0.5 ts), salt (0.5 ts) og kardemomme (2 ts) i en stor bakebolle.
Smuldre inn fersk gjær (50 g) med hendene. - Elt deigen
Hell den lune smør- og melkeblandingen over i bollen.
Elt deigen godt i omtrent 10 min i kjøkkenmaskin (eller 15 min for hånd) til den er smidig og slipper bollen. - Hev deigen
Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 min, eller til den har doblet seg i størrelse.
- Form lussekatter
Velt deigen ut på en lett melet benk.
Elt lett for hånd og del deigen i 15 emner à ca. 100–110 g.
Trill hvert emne til en pølse på ca. 30 cm og form den til en S.
Legg dem på to stekebrett kledd med bakepapir. - Pynt og hev på nytt
Trykk ned rosiner (30 stk) i midten av hver spiral.
Dekk med kjøkkenhåndkle og la dem heve i 25–30 minutter, til de har fått nesten dobbel størrelse igjen. - Pensle og stek
Sett ovnen på 250 °C over- og undervarme.
Pensle de ferdig hevede bollene med sammenvispet egg (1 stk).
Stek midt i ovnen i 5–8 minutter, til de er gyllengule og gjennomstekte. - Avkjøl og server
Avkjøl lussekattene på rist.
Server dem gjerne lune med et glass melk eller kakao. - Serveringsforslag
Server nybakte lussekatter med varm kakao, kaffe eller gløgg.
De smaker ekstra godt samme dag, men kan fryses ned og varmes lett i ovn ved servering.