Lauper fra Vardø
Lauper er en tradisjonell søt hvetebakst fra Finnmark med mild smak av anis og en myk, luftig konsistens. Baksten minner om store, runde boller som ofte serveres til kaffe eller som turmat. Denne oppskriften gir saftige, aromatiske lauper med gyllen overflate og klassisk preg fra nord. Enkelt å lage, perfekt å fryse og en garantert favoritt.

Ingredienser
Hoveddel
- 7 dl melk – varmes til ca. 30 grader
- 100 g fersk gjær – smuldres
- 200 g sirup – lys
- 1 ts salt
- 2 ss anisfrø – knuses lett
- 100 ss meierismør – smeltet og avkjølt
- 800 g hvetemel – siktet
- 300 g rugmel – fin rug
- 1 stk egg – til pensling
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør ingrediensene
Varm melk (7 dl) til den er lunken.
Smelt meierismør (100 ss) og la det avkjøle.
Knus anisfrø (2 ss) lett mellom fingrene.
Finn frem stekebrett og legg på bakepapir. - Aktiver gjæren
Smuldre fersk gjær (100 g) i en stor bolle.
Hell over lunken melk og rør inn lys sirup (200 g) til gjæren løser seg opp. - Bland det tørre
Rør inn salt (1 ts), knust anis, rugmel (300 g) og hvetemel (800 g) litt etter litt mens du blander til en deig.
- Elt deigen
Elt deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin til den blir smidig.
Tilsett avkjølt smeltet smør mens du elter videre til alt er godt blandet inn. - La deigen heve
Dekk bollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 1 time til den er luftig og omtrent doblet i størrelse.
- Form laupene
Del deigen i store, runde boller.
Legg dem på stekebrett med bakepapir. - Etterhev bollene
La de ferdig formede bollene heve i 30 min under klede.
- Pensle og stikke
Pisk egg (1 stk) lett og pensle bollene.
Stikk mønster på toppen med en gaffel. - Stek laupene
Sett stekebrettene midt i ovnen.
Stek på 225 °C i ca. 20 min til laupene er gyllenbrune og gjennomstekte. - Serveringsforslag
Server lauper lune med smør og brunost, eller bruk dem som søte, myke turbrød.
De er også gode med syltetøy eller som tilbehør til kaffekosen.