Lauper fra Vardø

Lauper er en tradisjonell søt hvetebakst fra Finnmark med mild smak av anis og en myk, luftig konsistens. Baksten minner om store, runde boller som ofte serveres til kaffe eller som turmat. Denne oppskriften gir saftige, aromatiske lauper med gyllen overflate og klassisk preg fra nord. Enkelt å lage, perfekt å fryse og en garantert favoritt.

Tid
1:40 t
Porsjoner
12
Vanskelighetsgrad
EASY
lauper

Ingredienser

Hoveddel

  • 7 dl melkvarmes til ca. 30 grader
  • 100 g fersk gjærsmuldres
  • 200 g siruplys
  • 1 ts salt
  • 2 ss anisfrøknuses lett
  • 100 ss meierismørsmeltet og avkjølt
  • 800 g hvetemelsiktet
  • 300 g rugmelfin rug
  • 1 stk eggtil pensling

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør ingrediensene

    Varm melk (7 dl) til den er lunken.

    Smelt meierismør (100 ss) og la det avkjøle.

    Knus anisfrø (2 ss) lett mellom fingrene.

    Finn frem stekebrett og legg på bakepapir.

  2. Aktiver gjæren

    Smuldre fersk gjær (100 g) i en stor bolle.

    Hell over lunken melk og rør inn lys sirup (200 g) til gjæren løser seg opp.

  3. Bland det tørre

    Rør inn salt (1 ts), knust anis, rugmel (300 g) og hvetemel (800 g) litt etter litt mens du blander til en deig.

  4. Elt deigen

    Elt deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin til den blir smidig.

    Tilsett avkjølt smeltet smør mens du elter videre til alt er godt blandet inn.

  5. La deigen heve

    Dekk bollen med kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 1 time til den er luftig og omtrent doblet i størrelse.

  6. Form laupene

    Del deigen i store, runde boller.

    Legg dem på stekebrett med bakepapir.

  7. Etterhev bollene

    La de ferdig formede bollene heve i 30 min under klede.

  8. Pensle og stikke

    Pisk egg (1 stk) lett og pensle bollene.

    Stikk mønster på toppen med en gaffel.

  9. Stek laupene

    Sett stekebrettene midt i ovnen.

    Stek på 225 °C i ca. 20 min til laupene er gyllenbrune og gjennomstekte.

  10. Serveringsforslag

    Server lauper lune med smør og brunost, eller bruk dem som søte, myke turbrød.

    De er også gode med syltetøy eller som tilbehør til kaffekosen.