Ladolemono – Gresk sitron- og oljedressing

Ladolemono er en klassisk gresk dressing laget av sitronsaft, extra virgin olivenolje, hvitløk og tørket oregano. Den er frisk, syrlig og allsidig, og brukes både som salatdressing, som marinade til kylling og fisk, eller som en enkel saus du kan dryppe over grillede grønnsaker og sjømat. Med få ingredienser og enkel tilberedning er dette en grunnoppskrift du kommer til å bruke igjen og igjen. Dressingen emulgeres raskt med en visp og holder seg fint på glass i kjøleskapet gjennom uken.

Tid
10 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Generated Image December 06, 2025 - 12_28PM

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 stk sitronervaskes, zestes og presses
  • 0,25 dl sitronsaftferskpresset fra sitronene
  • 1 ts sitronzestfra sitronene
  • 2 ts oregano (tørket)
  • 1 fedd hvitløkfinhakkes
  • 0,75 ts saltjusteres etter smak
  • 0,75 ts pepper
  • 1,8 dl extra virgin olivenolje

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Riv zest og press sitronene

    Vask sitronene godt.

    Riv det gule ytterste skallet fint til sitronzest (1 ts).

    Press deretter sitroner (2 stk) og mål opp sitronsaft (0,25 dl) .

  2. Forbered hvitløk og oregano

    Skrell hvitløk (1 fedd) og finhakk det.

    Smuldre oregano (tørket) (2 ts) lett mellom fingrene for mer aroma.

  3. Ha alle ingrediensene unntatt oljen i beholderen

    Ha sitronsaft, sitronzest, finhakket hvitløk, oregano, salt (0,75 ts) og pepper (0,75 ts) i en smal beholder som passer til stavmikseren.

  4. Emulger dressingen med stavmikser

    Sett stavmikseren i bunnen av beholderen.

    Hell extra virgin olivenolje (1,8 dl) sakte i en tynn stråle mens du mikser.

    Beveg stavmikseren rolig opp og ned til dressingen blir tykk, kremet og lys i fargen.

  5. Fyll glasset og oppbevar

    Hell dressingen over i en ren glasskrukke.

    Oppbevar i kjøleskap og rist glasset før bruk om den skiller seg.

  6. Serveringsforslag
    • Perfekt på gresk salat, grønnsakssalater eller potetsalat.

    • Drypp over grillet fisk, kylling eller grønnsaker.

    • Vend inn i orzo eller pasta for en rask sitronpasta.

    • Bruk som marinade, men begrens marinering av kylling til maks 2 timer.