Kvensk tekake

Kvensk tekake er en enkel, tradisjonell hvetebakst med røtter i kvensk og finsk matkultur i Nord-Norge. Dette er ikke en kake som skal imponere visuelt. Den skal smake godt, være myk, mettende og tåle både kaffebord og tursekk. Deigen er lett å jobbe med, steketiden kort, og resultatet ligger et sted mellom brød og kake. Serveres ofte fersk med smør og sukker, men kan også varieres i retning dessert eller nøktern turmat. Dette er hverdagsbakst slik den var ment å være.

Tid
1:40 t
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad
EASY
Kvensk tekake

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 l hvetemelsiktet
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 dl sukker
  • 100 g meierismøri terninger
  • 3 dl helmelkromtemperert
  • 0,5 dl vannlunkent
  • 1 ts kardemomme
  • 75 g meierismørsmeltes til topping
  • 50 g sukkertil topping
  • 1 ts kanel

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Klargjør væsken

    Varm opp vann (0,5 dl) til lunkent.

    Det skal være fingerlunt, ikke varmt.

    Hell vannet i en bakebolle og rør tørrgjær (1 pk) grundig ut til den er helt oppløst.

  2. Smelt smøret

    Del meierismør (100 g) i terninger.

    Smelt smøret forsiktig i en kjele på lav varme.

    Tilsett helmelk (3 dl) i kjelen og rør slik at blandingen blir jevnt lunken.

    Kontroller temperaturen.

    Den skal ikke være varmere enn kroppstemperatur før den helles i gjærblandingen.

  3. Bland deigen

    Tilsett melk- og smørblandingen i bollen med gjær.

    Ha i sukker (1 dl) og kardemomme (1 ts).

    Tilsett hvetemel (1 l) litt etter litt mens deigen eltes i kjøkkenmaskin eller for hånd.

    Elt til deigen er glatt, smidig og slipper bollen.

    Dette tar ca. 8 minutter i maskin eller minst 10 minutter for hånd.

  4. Hev deigen

    Dekk bollen med klede eller plast.

    Sett den lunt og la deigen heve i ca. 60 minutter.

    Deigen er ferdig hevet når et lett fingertrykk sakte retter seg ut.

  5. Form kaken

    Legg bakepapir på stekebrettet.

    Trykk eller kjevle deigen ut til en jevn, flat kake direkte på bakepapiret.

    Kaken skal være relativt tynn.

  6. Forbered toppingen

    Smelt meierismør (75 g) til toppingen.

    Bland sukker (50 g) og kanel (1 ts) i en liten bolle.

    Pensle hele overflaten av deigen med smeltet smør og dryss jevnt over sukker- og kanelblandingen.

  7. Stek kaken

    Sett stekebrettet midt i ovnen. Stek på 220 °C over- og undervarme i ca. 18–20 minutter, til kaken er gyllen og gjennomstekt.

    Avkjøl lett på rist før servering.

  8. Serveringsforslag

    Server kvensk tekake lun eller avkjølt, gjerne delt i grove biter.

    Passer med kaffe, te eller et glass melk.

    Kan også serveres med smør og litt ekstra sukker som enkel kaffemat, eller pakkes med på tur samme dag som den bakes.

Kilde

ruijan-kaiku.no

Kvensk tekake oppskrift – Norsk | Matly