Kvensk standardkake

Kvensk standardkake er en enkel og robust hverdagskake med røtter i kvensk bakekultur i Nord-Norge. Dette er en stor langpannekake som lages med det man har for hånden: rikelig sukker, melk, egg og hvetemel. Resultatet er en saftig, lett og mild kake som tåler bær, serveres uten pynt og passer like godt til kaffe som til et glass kald melk. Dette er ikke finkake. Det er brukskake, ment å deles.

Tid
55 min
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad
EASY
Generated Image December 25, 2025 - 4_18PM

Ingredienser

Hoveddel

  • 200 g meierismørromtemperert
  • 7,5 dl sukker
  • 3 stk eggromtempererte
  • 7,5 dl helmelkromtemperert
  • 1,5 l hvetemelsiktet
  • 6 ts bakepulver
  • 2 ss sukkertil topping
  • 2 ts kaneltil topping
  • 200 g blåbær (valgfritt)ferske eller frosne, valgfritt
  • 1 stk langpanneca. 30 x 40 cm
  • 1 stk bakearktil langpannen

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered utstyr og ovn

    Forvarm stekeovnen til 175 °C over- og undervarme.

    Kle langpannen med bakepapir og sett den til side.

    Finn frem røreboller og visp.

  2. Forbered tørre ingredienser

    Sikt hvetemel (1,5 l) over i en middels bolle.

    Mål opp bakepulver (6 ts) og bland det grundig inn i melet slik at hevingen blir jevn.

  3. Rør smør og sukker

    Skjær det romtempererte meierismør (200 g) i biter.

    Ha smør og sukker (7,5 dl) i en stor bolle og pisk til blandingen er lys og luftig.

  4. Tilsett eggene

    Knus egg (3 stk) i en kopp først.

    Tilsett ett egg om gangen i smørkremen og pisk godt mellom hvert egg til røren er jevn.

  5. Bland røre med melk og mel

    Hell litt av melblandingen i røren og rør forsiktig.

    Tilsett deretter litt av helmelk (7,5 dl).

    Fortsett å veksle mellom mel og melk til alt er brukt og røren er glatt og jevn.

  6. Forbered eventuelle bær

    Skyll blåbær (200 g) hvis de er ferske.

    Hvis de er frosne, bruk dem rett fra fryseren uten tining.

  7. Hell i form og tilsett topping

    Hell røren i den klargjorte langpannen og fordel jevnt.

    Dryss blåbærene over hvis de brukes.

    Bland sukker (2 ss) og kanel (2 ts) i en liten skål og strø blandingen jevnt over hele kaken.

  8. Stek kaken

    Sett langpannen midt i ovnen og stek i 30–40 minutter.

    Kaken er ferdig når den er gyllen og en kakepinne kommer ut uten våt røre.

  9. Avkjøl og skjær opp

    Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i formen.

    Skjær i ruter før servering.

  10. Serveringsforslag

    Server kaken naturell med kaffe eller et glass kald melk.

    Den kan også serveres lun med lett pisket krem eller vaniljesaus hvis du vil gjøre den mer dessertaktig.