Kremet vegansk rømmegrøt
Dette er en plantebasert versjon av en klassisk norsk grøt som vanligvis lages med rømme og melk. Her brukes vegansk rømme og kokosmelk for å få den samme fyldige, runde følelsen. Smaken er mild, kremet og julestemt, og grøten passer like godt som et lite kosemåltid som en enkel dessert. Oppskriften er rask, krever få ingredienser og gir et overraskende autentisk resultat uten animalske produkter. Server med vegansk smør, sukker og kanel for den tradisjonelle smaken.

Ingredienser
Hoveddel
- 0,75 dl vegansk rømme – q-meieriene, planti, oatly
- 1 dl hvetemel
- 2 ts salt
- 1 ss sukker
- 6,6 dl kokosmelk – fullfett, ristes før bruk
- 10 g vegansk smør – til servering
- 1 ts kanel – til servering
- 1 ss sukker – til servering
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Visp sammen basen
Mål opp vegansk rømme (0,75 dl) og ha den i kasserollen.
Tilsett hvetemel (1 dl), salt (2 ts) og sukker (1 ss).
Visp ingrediensene godt sammen så du får en jevn blanding uten klumper. - Tilsett kokosmelken
Rist boksen med kokosmelk (6,6 dl) før åpning så fettet blandes inn.
Hell kokosmelken i kasserollen og visp den sammen med resten av blandingen til alt er helt jevnt. - Kok opp grøten
Sett kasserollen på platen på middels varme.
Rør kontinuerlig med visp mens blandingen varmes opp, slik at melet ikke klumper seg og grøten ikke svir seg. - La grøten småkoke
Når grøten når kokepunktet, skru ned varmen til lav.
Bytt til sleiv og rør jevnlig.
La grøten småkoke i minst 10 min, eventuelt litt lenger om du ønsker en tykkere konsistens. - Tilbered toppingen
Mål opp vegansk smør (10 g), sukker (1 ss) til topping og kanel (1 ts).
Ha alt klart slik at det kan legges på grøten ved servering. - Server grøten
Fordel grøten i serveringsskålene. Topp med vegansk smør som får smelte, dryss over sukker og et jevnt lag kanel.
- Serveringsforslag
Server varm, gjerne med et glass saft eller julegløgg.
Ønsker du mer syre i grøten, kan du tilsette et par teskjeer vegansk yoghurt på toppen.