Kremet Rødbetsalat med Eple og Sjalottløk

Denne friske og kremede rødbetsalaten kombinerer syltede rødbeter med sprøtt grønt eple, mild sjalottløk og en fyldig dressing av majones og kremfløte. Litt karve gir klassisk norsk smak, mens en anelse sukker balanserer syren fra rødbetene. Salaten er et tradisjonelt tilbehør til julemat, posteier, pølser, rull, sylte og salt kjøtt. Den fungerer også glimrende som pålegg i lefseruller eller som frisk kontrast på et koldtbord.

Tid
15 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
rodbetesalat

Ingredienser

Hoveddel

  • 450 g syltede rødbeterskjæres i små terninger
  • 2 stk grønt epleskrelles og kuttes i små terninger
  • 1 stk sjalottløkskrelles og finhakkes
  • 3 ss majones
  • 3 ss kremfløte
  • 1 ts karve
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts eplecidereddikeller sitronsaft
  • 0,5 ts dijonsennepeller annet sennep for dybde
  • 1 ts rapsolje

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered rødbetene

    Hell av laken fra glasset med syltede rødbeter (450 g).

    Skjær rødbetene i små, jevne terninger slik at de blander seg godt i salaten.

  2. Forbered eplene

    Skrell grønt eple (2 stk).

    Fjern kjernehus og kutt eplene i små terninger.

    Legg dem direkte i blandebollen.

  3. Forbered sjalottløken

    Skrell sjalottløk (1 stk) og finhakk den.

    Ha den i blandebollen sammen med eple og rødbeter.

  4. Lag dressingen

    Rør sammen majones (3 ss), kremfløte (3 ss), rapsolje (1 ts) og dijonsennep (0,5 ts) i en liten bolle.

    Bland til en glatt dressing.

  5. Tilsett syre og smak

    Rør inn eplecidereddik (1 ts) eller sitronsaft, sukker (1 ts), salt (0,5 ts) og et par drag pepper i dressingen for å balansere smakene.

  6. Bland salaten

    Vend dressingen forsiktig inn i blandingen av rødbeter, eple og sjalottløk.

    Rør til alt er jevnt dekket.

  7. Juster smaken

    Tilsett karve (1 ts) og rør godt.

    Smak til med ekstra salt, sukker eller sitronsaft om nødvendig.

  8. Serveringsforslag

    Server til rull, sylte, leverpostei, kokt tunge, julepålegg eller som fyll i lefseruller.

    Passer også på brødskive eller som del av koldtbord.