Kremet Rødbetsalat med Eple og Sjalottløk
Denne friske og kremede rødbetsalaten kombinerer syltede rødbeter med sprøtt grønt eple, mild sjalottløk og en fyldig dressing av majones og kremfløte. Litt karve gir klassisk norsk smak, mens en anelse sukker balanserer syren fra rødbetene. Salaten er et tradisjonelt tilbehør til julemat, posteier, pølser, rull, sylte og salt kjøtt. Den fungerer også glimrende som pålegg i lefseruller eller som frisk kontrast på et koldtbord.

Ingredienser
Hoveddel
- 450 g syltede rødbeter – skjæres i små terninger
- 2 stk grønt eple – skrelles og kuttes i små terninger
- 1 stk sjalottløk – skrelles og finhakkes
- 3 ss majones
- 3 ss kremfløte
- 1 ts karve
- 0,5 ts salt
- 1 ts sukker
- 1 ts eplecidereddik – eller sitronsaft
- 0,5 ts dijonsennep – eller annet sennep for dybde
- 1 ts rapsolje
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered rødbetene
Hell av laken fra glasset med syltede rødbeter (450 g).
Skjær rødbetene i små, jevne terninger slik at de blander seg godt i salaten. - Forbered eplene
Skrell grønt eple (2 stk).
Fjern kjernehus og kutt eplene i små terninger.
Legg dem direkte i blandebollen. - Forbered sjalottløken
Skrell sjalottløk (1 stk) og finhakk den.
Ha den i blandebollen sammen med eple og rødbeter. - Lag dressingen
Rør sammen majones (3 ss), kremfløte (3 ss), rapsolje (1 ts) og dijonsennep (0,5 ts) i en liten bolle.
Bland til en glatt dressing. - Tilsett syre og smak
Rør inn eplecidereddik (1 ts) eller sitronsaft, sukker (1 ts), salt (0,5 ts) og et par drag pepper i dressingen for å balansere smakene.
- Bland salaten
Vend dressingen forsiktig inn i blandingen av rødbeter, eple og sjalottløk.
Rør til alt er jevnt dekket. - Juster smaken
Tilsett karve (1 ts) og rør godt.
Smak til med ekstra salt, sukker eller sitronsaft om nødvendig. - Serveringsforslag
Server til rull, sylte, leverpostei, kokt tunge, julepålegg eller som fyll i lefseruller.
Passer også på brødskive eller som del av koldtbord.