Kremet panna cotta med vanilje

En klassisk panna cotta er ren, italiensk enkelhet: fløte, sukker, melk og gelatin som får sette seg til en glatt og silkemyk dessert. Denne varianten smaker som på en god italiensk restaurant, men er utrolig enkel å lage hjemme. Den fyldige fløten balanseres av mild vanilje, og desserten kan toppes med akkurat det du har lyst på – friske bær, varme sauser eller knasende garnityr. Lag den kvelden før og server uten stress.

Tid
20 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
creamy-vanilla-panna-cotta-in-small-white-ramekins

Ingredienser

Hoveddel

  • 80 ml skummetmelktil å løse opp gelatin
  • 7 g gelatinpulverrøres ut i melk
  • 600 ml kremfløte
  • 100 g sukker
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • 100 g jordbærferske, i skiver, til topping
  • 50 g blåbærferske, skylles til topping
  • 50 g bringebærferske, skylles til topping
  • 6 stk ramekinerporsjonsformer à ca. 1,5 dl
  • 1 stk plastfolietil å dekke formene

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Bløt legg gelatinen

    Hell skummetmelk (80 ml) i en liten bolle.

    Dryss gelatinpulver (7 g) jevnt over melken og rør lett sammen slik at alt fuktes.

    La blandingen svelle i romtemperatur.

  2. Varm opp fløten

    Hell kremfløte (600 ml) og sukker (100 g) i en kjele.

    Varm opp på middels varme mens du rører jevnlig til sukkeret er helt løst.

    Gi blandingen et raskt oppkok, men se opp så den ikke koker over.

  3. Løs opp gelatinen

    Trekk kjelen av varmen.

    Tilsett den oppsvulmede gelatinblandingen og rør godt til gelatinen er fullstendig oppløst.

  4. Tilsett vanilje

    Rør inn vaniljeekstrakt (2 ts) slik at smaken fordeler seg jevnt i den varme fløten.

  5. Fordel i former

    Fordel den varme kremblandingen i ramekiner (6 stk).

    La dem stå uten lokk i omtrent 20 min, til overflaten ikke lenger er varm.

  6. Dekk og kjøl ned

    Dekk hver form med plastfolie.

    Sett ramekinene i kjøleskapet og la panna cottaen stivne i minst 4 timer, helst over natten for best resultat.

  7. Forbered bærene

    Rens jordbær (100 g), blåbær (50 g) og bringebær (50 g).

    Del jordbær i skiver og la blåbær og bringebær være hele.

  8. Topp og server

    Topp panna cottaen med skiver av jordbær, hele blåbær og bringebær rett før servering.

  9. Serveringsforslag

    Server med friske bær som i oppskriften, eller varier med varm sjokoladesaus, mangopuré, pasjonsfruktsaus eller ristede nøtter.

    En sprø kjeks ved siden av gjør det ekstra godt.