Kremet panna cotta med vanilje
En klassisk panna cotta er ren, italiensk enkelhet: fløte, sukker, melk og gelatin som får sette seg til en glatt og silkemyk dessert. Denne varianten smaker som på en god italiensk restaurant, men er utrolig enkel å lage hjemme. Den fyldige fløten balanseres av mild vanilje, og desserten kan toppes med akkurat det du har lyst på – friske bær, varme sauser eller knasende garnityr. Lag den kvelden før og server uten stress.

Ingredienser
Hoveddel
- 80 ml skummetmelk – til å løse opp gelatin
- 7 g gelatinpulver – røres ut i melk
- 600 ml kremfløte
- 100 g sukker
- 2 ts vaniljeekstrakt
- 100 g jordbær – ferske, i skiver, til topping
- 50 g blåbær – ferske, skylles til topping
- 50 g bringebær – ferske, skylles til topping
- 6 stk ramekiner – porsjonsformer à ca. 1,5 dl
- 1 stk plastfolie – til å dekke formene
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Bløt legg gelatinen
Hell skummetmelk (80 ml) i en liten bolle.
Dryss gelatinpulver (7 g) jevnt over melken og rør lett sammen slik at alt fuktes.
La blandingen svelle i romtemperatur. - Varm opp fløten
Hell kremfløte (600 ml) og sukker (100 g) i en kjele.
Varm opp på middels varme mens du rører jevnlig til sukkeret er helt løst.
Gi blandingen et raskt oppkok, men se opp så den ikke koker over. - Løs opp gelatinen
Trekk kjelen av varmen.
Tilsett den oppsvulmede gelatinblandingen og rør godt til gelatinen er fullstendig oppløst. - Tilsett vanilje
Rør inn vaniljeekstrakt (2 ts) slik at smaken fordeler seg jevnt i den varme fløten.
- Fordel i former
Fordel den varme kremblandingen i ramekiner (6 stk).
La dem stå uten lokk i omtrent 20 min, til overflaten ikke lenger er varm. - Dekk og kjøl ned
Dekk hver form med plastfolie.
Sett ramekinene i kjøleskapet og la panna cottaen stivne i minst 4 timer, helst over natten for best resultat. - Forbered bærene
Rens jordbær (100 g), blåbær (50 g) og bringebær (50 g).
Del jordbær i skiver og la blåbær og bringebær være hele. - Topp og server
Topp panna cottaen med skiver av jordbær, hele blåbær og bringebær rett før servering.
- Serveringsforslag
Server med friske bær som i oppskriften, eller varier med varm sjokoladesaus, mangopuré, pasjonsfruktsaus eller ristede nøtter.
En sprø kjeks ved siden av gjør det ekstra godt.