Kremet kyllinggryte med grønnsaker

Dette er en fyldig og varmende kyllinggryte laget med saftige kyllinglår, milde rotgrønnsaker og grønne bønner. Smaken bygges lagvis med løk, hvitløk, paprika og urter, og gryten får en silkemyk konsistens fra en liten mengde fløte. Retten er enkel nok til hverdags, men smaker som om den har putret lenge. Den kan tilpasses med ulike grønnsaker og fungerer like godt med kokosmelk for en melkefri variant. Gryten passer fint alene eller med brød, ris eller potetmos ved siden av. Den egner seg også godt til frysing.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
kyllinggryte

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 ss usaltet smørtil steking
  • 2 ss olivenoljetil steking
  • 1 stk gul løkfinhakkes
  • 2 stk gulrøtteri små terninger
  • 3 stilk stangsellerii små terninger
  • 4 fedd hvitløkfinhakkes
  • 0,5 ts paprikakrydder
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 ss hvetemel
  • 10 dl kyllingkraftevt. hønsebuljong
  • 1 ss eplecidereddik
  • 700 g kyllinglåruten skinn og bein
  • 450 g småpoteter med skallvaskes og deles i kvarter
  • 100 g aspargesbønnerskjæres i biter à 2–3 cm
  • 1 dl kremfløte
  • 0,5 ts salvie (tørket)knuses lett mellom fingrene
  • 0,5 ts timian (tørket)knuses lett mellom fingrene
  • 0,5 ts oregano (tørket)knuses lett mellom fingrene
  • 2 ss fersk persillefinhakkes til servering
  • 1 stk sitronskjæres i båter til servering

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsakene

    Skrell og finhakk gul løk (1 stk).

    Skrell gulrøtter (2 stk) og kutt dem i små terninger.

    Skyll stangselleri (3 stilk) og kutt dem i terninger.

    Skrell hvitløk (4 fedd) og finhakk dem.

    Del småpoteter med skall (450 g) i kvarter.

    Skjær de aspargesbønner (100 g) i 2–3 cm lange biter.

    Finhakk fersk persille (2 ss) og sett til side.

    Del sitron (1 stk) i båter.

  2. Start gryten

    Varm opp gryten på middels varme.

    Tilsett usaltet smør (2 ss) og olivenolje (2 ss).

    Når smøret har smeltet, tilsett løk, gulrøtter, selleri, hvitløk, paprikakrydder (0,5 ts) og salt (0,5 ts).

    Stek under omrøring til løken er myk og blank, ca. 5–7 minutter.

  3. Jevn gryten

    Dryss over hvetemel (3 ss) og rør godt i 1 min så melet får varmes opp og binde seg til grønnsakene.

  4. Tilsett kraft og syre

    Hell i kyllingkraft (10 dl) og eplecidereddik (1 ss) mens du rører til melet er helt oppløst og kraften er jevn.

  5. Tilsett kylling og grønnsaker

    Legg de hele kyllinglår (700 g) i gryten.

    Tilsett poteter, aspargesbønner, kremfløte (1 dl), salvie (tørket) (0,5 ts), timian (tørket) (0,5 ts), oregano (tørket) (0,5 ts) ogsalt (1,5 ts) og pepper (1 ts).

    Kok opp forsiktig, senk varmen og la det småkoke under delvis lukket lokk i ca. 20 min til kyllingen er helt gjennomkokt.

  6. Riv kyllingen

    Løft kyllinglårene ut på et fat.

    Legg lokket helt på gryten og la poteter og grønnsaker koke videre i 5–10 minutter til de er møre.

    Riv kyllingen i biter med to gafler.

  7. Fullfør gryten

    Ha den revne kyllingen tilbake i gryten.

    Rør om og smak til med mer salt og pepper ved behov.

  8. Server retten

    Øs gryten i skåler. Topp med finhakket persille og server med sitronbåter.

  9. Serveringsforslag

    Server gryten med godt brød, potetmos, ris eller en grønn salat.

    En ekstra klatt yoghurt eller rømme på toppen gir en frisk kontrast.