Kremet fiskesuppe med laks, reker og urter
Dette er en klassisk, kremet fiskesuppe med hvitvin og ferske urter – enkel nok til hverdags, men luksuriøs nok til å imponere gjester. Suppen får en silkemyk smak fra smør og fløte, kombinert med delikate biter av laks, steinbit og reker. Grønnsakene gir friskhet og balanse, mens hvitvinen setter prikken over i-en. Perfekt som forrett eller hovedrett.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 ss olivenolje – til steking
- 1 stk gul løk – finhakket
- 2 dl hvitvin – tørr type
- 0,5 dl kremfløte
- 100 g meierismør
- 150 g laksefilet – i terninger ca. 2x2 cm
- 150 g steinbitfilet – evt. torsk, i terninger 2x2 cm
- 150 g reker – rensede
- 1 stk gulrot – i tynne staver
- 1 stk fennikel – i tynne strimler
- 75 g sellerirot – i tynne staver
- 1 stk purreløk – i strimler
- 2 ss fersk basilikum – hakket
- 2 ss gressløk – hakket
- 2 ss persille – hakket
- 6 dl fiskekraft – hjemmelaget eller fra terning
- 1,5 ts salt – smak til
- 0,5 ts pepper – smak til
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Surr løken
Varm olivenolje (2 ss) i en stor gryte.
Tilsett finhakket gul løk (1 stk) og la den surre til den er blank og myk. - Reduser hvitvinen
Hell i hvitvin (2 dl) og la det småkoke uten lokk til nesten all væske har fordampet.
- Lag fløtesmør
I en liten kjele, varm forsiktig opp kremfløte (0.5 dl) uten å la den koke.
Rør inn meierismør (100 g) til blandingen blir jevn og glatt.
Sett til side. - Tilsett grønnsaker og kraft
Ha gulrot (1 stk), fennikel (1 stk), sellerirot (75 g) og purreløk (1 stk) i gryten sammen med fiskekraft (6 dl).
Kok forsiktig i 5 min til grønnsakene begynner å bli møre. - Ha i fisk
Tilsett laksefilet (150 g) og steinbitfilet (150 g) i terninger (2 x 2 cm).
La suppen trekke (ikke koke) i 5–7 minutter, til fisken er gjennomkokt. - Tilsett fløtesmør og reker
Rør inn fløtesmøret fra kjelen.
Tilsett rensede reker (150 g) og hakkede urter (gressløk (2 ss), persille (2 ss), fersk basilikum (2 ss)) rett før servering.
Smak til med salt (1.5 ts) og nykvernet pepper (0.5 ts). - Server
Øs suppen i varme boller og server med godt, nybakt brød og et glass hvitvin om ønskelig.
- Serveringsforslag
Server med nybakt baguette, focaccia eller grovt landbrød.
Topp gjerne med litt ekstra frisk gressløk eller noen dråper god olivenolje før servering.