Kremet fiskesuppe med laks, reker og urter

Dette er en klassisk, kremet fiskesuppe med hvitvin og ferske urter – enkel nok til hverdags, men luksuriøs nok til å imponere gjester. Suppen får en silkemyk smak fra smør og fløte, kombinert med delikate biter av laks, steinbit og reker. Grønnsakene gir friskhet og balanse, mens hvitvinen setter prikken over i-en. Perfekt som forrett eller hovedrett.

Tid
40 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
fiskesuppe

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 ss olivenoljetil steking
  • 1 stk gul løkfinhakket
  • 2 dl hvitvintørr type
  • 0,5 dl kremfløte
  • 100 g meierismør
  • 150 g laksefileti terninger ca. 2x2 cm
  • 150 g steinbitfiletevt. torsk, i terninger 2x2 cm
  • 150 g rekerrensede
  • 1 stk gulroti tynne staver
  • 1 stk fennikeli tynne strimler
  • 75 g selleriroti tynne staver
  • 1 stk purreløki strimler
  • 2 ss fersk basilikumhakket
  • 2 ss gressløkhakket
  • 2 ss persillehakket
  • 6 dl fiskekrafthjemmelaget eller fra terning
  • 1,5 ts saltsmak til
  • 0,5 ts peppersmak til

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Surr løken

    Varm olivenolje (2 ss) i en stor gryte.

    Tilsett finhakket gul løk (1 stk) og la den surre til den er blank og myk.

  2. Reduser hvitvinen

    Hell i hvitvin (2 dl) og la det småkoke uten lokk til nesten all væske har fordampet.

  3. Lag fløtesmør

    I en liten kjele, varm forsiktig opp kremfløte (0.5 dl) uten å la den koke.

    Rør inn meierismør (100 g) til blandingen blir jevn og glatt.

    Sett til side.

  4. Tilsett grønnsaker og kraft

    Ha gulrot (1 stk), fennikel (1 stk), sellerirot (75 g) og purreløk (1 stk) i gryten sammen med fiskekraft (6 dl).

    Kok forsiktig i 5 min til grønnsakene begynner å bli møre.

  5. Ha i fisk

    Tilsett laksefilet (150 g) og steinbitfilet (150 g) i terninger (2 x 2 cm).

    La suppen trekke (ikke koke) i 5–7 minutter, til fisken er gjennomkokt.

  6. Tilsett fløtesmør og reker

    Rør inn fløtesmøret fra kjelen.

    Tilsett rensede reker (150 g) og hakkede urter (gressløk (2 ss), persille (2 ss), fersk basilikum (2 ss)) rett før servering.

    Smak til med salt (1.5 ts) og nykvernet pepper (0.5 ts).

  7. Server

    Øs suppen i varme boller og server med godt, nybakt brød og et glass hvitvin om ønskelig.

  8. Serveringsforslag

    Server med nybakt baguette, focaccia eller grovt landbrød.

    Topp gjerne med litt ekstra frisk gressløk eller noen dråper god olivenolje før servering.