Krabbegnocchi med friske urter
En lett og delikat rett der myke gnocchi av potet og rismel blandes med sødmefullt brunt krabbekjøtt og friske urter. Smaken er ren og sjøpreget, mens konsistensen er luftig og myk. Oppskriften er inspirert av Stephen Crane, kjøkkensjef ved idylliske Ockenden Manor i Sussex, kjent for sin raffinerte, franskinspirerte matlaging. Retten fungerer som en elegant forrett, men kan enkelt gjøres om til en hovedrett ved å øke porsjonene eller servere med en rik saus.

Ingredienser
Hoveddel
- 900 g poteter – skrelt
- 115 g krabbekjøtt – brunt, ferdigkokt
- 100 g rismel
- 2 ss kjørvel – frisk, finhakket
- 2 ss dill – frisk, finhakket
- 2 ss estragon – frisk, finhakket
- 1 ts salt – til deigen
- 1 ss salt – til koking
- 1 ss solsikke/raps/stekeolje – til oppbevaring
- 1 l isvann – hvis gnocchi skal lagres
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Kok potetene
Legg de skrelte poteter (900 g) i en stor kjele, dekk med kaldt vann og kok opp.
Senk varmen og la potetene småkoke til de er helt møre. - Mos og avkjøl potetene
Hell av vannet og mos potetene grundig uten klumper.
La potetmosen stå til den er lunken. - Bland potetdeigen
Ha den lunkne potetmosen i en bolle.
Tilsett rismel (100 g), finhakket kjørvel (2 ss), dill (2 ss), estragon (2 ss) og salt (1 ts).
Bland til en jevn deig. - Rør inn krabbekjøttet
Tilsett brunt krabbekjøtt (115 g) og arbeid det forsiktig inn i deigen.
Hvis deigen er klissete, strø inn litt mer rismel til den er myk og håndterbar. - Test smak og konsistens
Rull en liten prøvepølse av deigen og kok den i saltet vann.
Når gnocchien flyter, la den koke ett minutt til.
Smak og juster salt etter behov. - Pipe og forme gnocchi
Fyll en piping pose med deig.
Dryss rismel over skjærefjølen.
Press ut lange pølser av deigen og rull dem lett i rismel. - Skjær i biter
Mel kniven lett og skjær pølsene i biter på ca. 4 cm.
- Kok gnocchi
Kok opp en stor kjele med vann og salt (1 ss).
Slipp gnocchi forsiktig i vannet.
Når bitene flyter, la dem koke ett minutt før de tas opp. - Kjøl ned hvis de ikke skal serveres med en gang
Legg de ferdigkokte gnocchiene i isvann (1 l).
Sil av, vend i litt solsikke/raps/stekeolje (1 ss) og oppbevar i kjøleskap i inntil 2 dager. - Serveringsforslag
Passer perfekt med en lys sitronsmørsaus, urtesmør, hvitvinssaus eller lett sauterte grønne erter.
Topp gjerne med ferske urter eller litt rogn for et ekstra luksuriøst preg.
Kilde
Stephen Crane – greatbritishchefs.com