Kongeloff

En klassisk loff med kongelig historie. Denne luftig gyldne loffen skal etter sigende ha blitt servert til kongefamilien i flere tiår. Den har en myk, lett søtlig smak og en tynn, sprø skorpe – perfekt til frokost, lunsj eller som tilbehør til middag. Loffen egner seg utmerket til smørbrød, toast eller til suppe, og holder seg saftig i flere dager.

Tid
55 min
Porsjoner
1
Vanskelighetsgrad
EASY
kongeloff

Ingredienser

Hoveddel

  • 600 g hvetemelsiktet
  • 50 g fersk gjærsmuldres i væske
  • 35 g sukker
  • 60 g meierismørsmeltes
  • 10 g salt
  • 2 dl vannca. 30 °C
  • 1 dl helmelkca. 30 °C
  • 1 stk egg
  • 1 stk brødformerà 1,5 liter

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Smelt smøret

    Ha meierismør (60 g) i en liten kjele og smelt det på lav varme.

    Pass på at det ikke koker.

  2. Bland væsken

    Tilsett vann (2 dl) og helmelk (1 dl) i kjelen.

    Væsken skal være fingervarm, rundt 30 °C.

  3. Løs opp gjæren

    Smuldre fersk gjær (50 g) i en stor bakebolle.

    Hell over den lunkne væsken og rør til gjæren er helt oppløst.

  4. Elt deigen

    Tilsett sukker (35 g) og hvetemel (600 g).

    Start eltingen på lav hastighet.

    Når deigen begynner å samle seg, tilsett salt (10 g).

    Elt videre i 10–12 minutter til deigen er glatt, elastisk og slipper bollen.

  5. Hev deigen

    Dekk bakebollen med plastfilm og legg et kjøkkenklede over.

    La deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time, til den har doblet størrelse.

  6. Form loffen

    Smør en brødform med litt smør.

    Hvelv den ferdighevede deigen ut på et lett melet bord.

    Slå lett ut luften og form til et jevnt brød.

    Legg deigen i formen med skjøten ned.

  7. Etterhev

    Dekk brødformen med klede og la loffen etterheve i ca. 40 min, eller til den har doblet størrelse.

  8. Pensle og stek

    Pensle toppen med sammenvispet egg (1 stk).

    Stek loffen på nest nederste rille i forvarmet ovn ved 200 °C i ca. 40 min, til den er gyllen og dufter nybakt.

  9. Avkjøl

    Ta loffen forsiktig ut av formen og avkjøl på rist til den er helt kald før du skjærer i den.

  10. Serveringsforslag

    Skjær i tykke skiver og server med godt smør og brunost, eller bruk den til smørbrød med røkelaks, eggerøre eller roastbiff.

    Den passer også perfekt som basis til festlige sandwicher eller som tilbehør til supper og gryter.