Klassisk Cottage Pie med kremet potetmos

En tradisjonell britisk klassiker som kombinerer saftig kjøttdeig i rik brun saus med grønnsaker, toppet med gyllen og kremet potetmos. Denne retten er perfekt for kalde dager, metter mange og kan enkelt fryses ned til en senere middag. Kombinasjonen av kjøtt, grønnsaker og den luftige potetlokket gir en balansert og trøstende rett som hele familien liker.

Tid
2 t
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
cottage-pie

Ingredienser

Hoveddel

  • 900 g kjøttdeig av storfestekes til brunet
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss meierismørtil steking av grønnsaker
  • 1 stk gul løkhakkes fint
  • 2 stk stangsellerifinhakkes
  • 1 stk gulrothakkes fint
  • 3 fedd hvitløkfinhakkes eller presses
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl oksekraftevt. buljong
  • 1,25 dl rødvinkan erstattes med vann
  • 1 dl erterfrosne
  • 2 ss worcestershire-saus
  • 1 bunt timian
  • 2 stk laurbærblad
  • 1,1 kg poteterskrelles og deles i biter
  • 1,2 dl helmelkvarmes til potetmos
  • 70 g meierismørsmeltes i potetmos
  • 2 ss salttil koking av poteter
  • 40 g parmesantil potetmos
  • 40 g parmesantil dryss

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm opp ovnen

    Forvarm ovnen til 180 °C (over- og undervarme).

  2. Stek kjøttet

    Varm opp den ovnssikre pannen på middels varme.

    Stek kjøttdeig av storfe (900 g) i flere omganger til den er brunet og smuldret.

    Krydre med salt (2 ts) og pepper (1 ts).

    Bruk en hullsleiv til å løfte kjøttet over i en bolle.

    La ca. 1 ts fett ligge igjen i pannen.

  3. Surr grønnsakene

    Tilsett meierismør (2 ss) i pannen.

    Ha i hakket gul løk (1 stk), stangselleri (2 stk) og gulrot (1 stk), samt en klype salt.

    Stek i 5 min til løken er blank og myk.

    Tilsett deretter finnhakket hvitløk (3 fedd) og tomatpuré (2 ss) , og la det surre videre i 1 min.

  4. Lag sausen

    Rør inn hvetemel (4 ss) og la det surre i 1–2 minutter.

    Tilsett oksekraft (5 dl) og rødvin (1.25 dl) litt etter litt mens du rører.

    Ha i worcestershire-saus (2 ss) , erter (1 dl), timian (1 bunt) og laurbærblad (2 stk).

    La det småkoke i 10 min til sausen tykner.

    Fjern laurbærblad og timianstilker.

    Vend inn kjøttdeigen og smak til med salt og pepper.

    Ta pannen av varmen.

  5. Kok og mos potetene

    Ha poteter (1.1 kg) i en stor kjele med salt (2 ss) og vann.

    Kok i 15 min til de er møre.

    Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre.

    Tilsett helmelk (1.2 dl), meierismør (70 g) ogparmesan (40 g).

    Mos til en kremet konsistens uten klumper.

    Smak til med salt.

  6. Monter paien

    Fordel kjøttfyllet jevnt i pannen eller en ildfast form.

    Fordel potetmosen over, og bruk en gaffel til å lage mønster på toppen.

    Dryss over resten av parmesan (40 g).

  7. Stek til gyllen overflate

    Sett formen midt i ovnen og stek i 30 min, til overflaten er gyllen og boblende.

    La stå i 10 minfør servering slik at paien setter seg.

  8. Serveringsforslag

    Server med en frisk grønn salat eller dampede grønnsaker som brokkoli eller asparges.

    Passer også godt med et glass mørkt øl eller en kraftig rødvin.

Klassisk Cottage Pie med kremet potetmos oppskrift – Britisk | Matly