Kjøttkaker i brunsaus med kålstuing
Saftige kjøttkaker servert i brun saus med klassisk kålstuing.

Ingredienser
Kjøttkaker
- 2 dl griljermel/paneringsmel
- 2 ss meierismør
- 1 stk egg
- 3 ts ingefær
- 1,5 kg kjøttdeig
- 1 klype pepper
- 2 ts salt
Kålstuing
- 3 ss meierismør
- 1 stk hodekål
- 1 dl fløte
- 3 dl melk
- 1 ts muskatnøtt
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 3 ss hvetemel
Brunsaus
- 8 dl oksefond
- 3 ss meierismør
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 ss soyasaus (valgfritt)
- 3 ss hvetemel
Fremgangsmåte
Kjøttkaker
- Lag farsen
Ha kjøttdeig (1.5 kg) i en bolle og bland godt med salt (2 ts) til farsen blir litt klissete.
- Bland inn ingredienser
Rør inn egg (1 stk), revet ingefær (3 ts) , griljermel/paneringsmel (2 dl) og litt pepper (1 klype).
Bland godt til en jevn farse. - Form og stek kjøttkaker
Form farsen til kjøttkaker med en skje og hånd.
Stek i varm panne med smør til de får en gyllen skorpe, ca. 2 min på hver side.
De skal være rå inni og trekke ferdig i sausen.
Kålstuing
- Kok kålen
Del hodekål (1 stk) i terninger og kok i lettsaltet vann i ca. 15 min.
Ta vare på kokevannet. - Lag stuingen
Smelt meierismør (3 ss) i en kjele og rør inn hvetemel (3 ss).
Spe gradvis med kokevannet, melk (3 dl) og fløte (1 dl).
Kok i noen minutter, rør inn kålen og smak til med salt (1 ts), pepper (1 ts) og muskatnøtt (1 ts).
Brunsaus
- Lag jevning
Smelt meierismør (3 ss) i en kjele.
Rør inn hvetemel (3 ss) og brun blandingen til den får mørk farge. - Fullfør sausen
Spe gradvis med oksefond (8 dl).
La koke i minst 5 min.
Smak til med soyasaus (1 ss), salt (1 ts) og pepper (1 ts).