Kjøttkaker i brunsaus med kålstuing

Saftige kjøttkaker servert i brun saus med klassisk kålstuing.

Tid
55 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
kjottkaker

Ingredienser

Kjøttkaker

  • 2 dl griljermel/paneringsmel
  • 2 ss meierismør
  • 1 stk egg
  • 3 ts ingefær
  • 1,5 kg kjøttdeig
  • 1 klype pepper
  • 2 ts salt

Kålstuing

  • 3 ss meierismør
  • 1 stk hodekål
  • 1 dl fløte
  • 3 dl melk
  • 1 ts muskatnøtt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 3 ss hvetemel

Brunsaus

  • 8 dl oksefond
  • 3 ss meierismør
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 ss soyasaus (valgfritt)
  • 3 ss hvetemel

Fremgangsmåte

Kjøttkaker

  1. Lag farsen

    Ha kjøttdeig (1.5 kg) i en bolle og bland godt med salt (2 ts) til farsen blir litt klissete.

  2. Bland inn ingredienser

    Rør inn egg (1 stk), revet ingefær (3 ts) , griljermel/paneringsmel (2 dl) og litt pepper (1 klype).

    Bland godt til en jevn farse.

  3. Form og stek kjøttkaker

    Form farsen til kjøttkaker med en skje og hånd.

    Stek i varm panne med smør til de får en gyllen skorpe, ca. 2 min på hver side.

    De skal være rå inni og trekke ferdig i sausen.

Kålstuing

  1. Kok kålen

    Del hodekål (1 stk) i terninger og kok i lettsaltet vann i ca. 15 min.

    Ta vare på kokevannet.

  2. Lag stuingen

    Smelt meierismør (3 ss) i en kjele og rør inn hvetemel (3 ss).

    Spe gradvis med kokevannet, melk (3 dl) og fløte (1 dl).

    Kok i noen minutter, rør inn kålen og smak til med salt (1 ts), pepper (1 ts) og muskatnøtt (1 ts).

Brunsaus

  1. Lag jevning

    Smelt meierismør (3 ss) i en kjele.

    Rør inn hvetemel (3 ss) og brun blandingen til den får mørk farge.

  2. Fullfør sausen

    Spe gradvis med oksefond (8 dl).

    La koke i minst 5 min.

    Smak til med soyasaus (1 ss), salt (1 ts) og pepper (1 ts).