Khoresh Rivas – persisk oksegryte med urter og rabarbra

Khoresh Rivas er en klassisk persisk gryterett der mørt oksekjøtt kokes sakte sammen med store mengder friske urter og syrlig rabarbra. Resultatet er en dyp, aromatisk gryte med tydelig urtepreg, balansert av rabarbraens friske syre. Dette er typisk iransk hverdagsmat som serveres med luftig basmatiris og gjerne litt yoghurt ved siden av. Retten er rustikk, næringsrik og full av smak uten å være tung.

Tid
2:45 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
khoresh-rivas

Ingredienser

Hoveddel

  • 8 ss olivenoljetil gryten og urter
  • 1 stk gul løkstor, skrellet og skåret i tynne skiver
  • 0,5 ts gurkemeie
  • 450 g oksekjøttskåret i ca. 2,5 cm terninger
  • 6 dl vannjusteres ved behov
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 3 stk rabarbrastilkervasket og kuttet i ca. 2,5 cm biter
  • 120 g fersk persillefinhakket, stilker fjernet
  • 30 g fersk myntefinhakket
  • 1 ss mynte (tørket)smuldret
  • 3 dl basmatirislangkornet til servering
  • 0,25 ts safran (valgfritt)valgfritt til risen
  • 2 dl naturell yoghurt

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered grønnsaker og urter

    Skrell gul løk (1 stk) og skjær den i tynne skiver.

    Skyll fersk persille (120 g) og fersk mynte (30 g) grundig, tørk dem godt og hakk dem fint.

    Smuldre den mynte (tørket) (1 ss).

    Skyll rabarbrastilker (3 stk), fjern eventuelle grove ender og kutt dem i biter på ca. 2,5 cm.

    Skjær oksekjøtt (450 g) i jevne terninger dersom dette ikke allerede er gjort.

  2. Stek løk og krydder

    Varm olivenolje (4 ss) til gryten over middels varme.

    Tilsett den skivede løken og stek den langsomt i ca. 10 min til den er myk og gyllen.

    Dryss over gurkemeie (0,5 ts) og rør godt slik at krydderet fordeles jevnt og får varme i oljen.

  3. Brun kjøttet

    Tilsett oksekjøttet i gryten.

    Rør godt slik at kjøttet dekkes av løk og krydder.

    Stek i ca. 5 min til kjøttet har fått litt farge og ikke lenger ser rått ut.

  4. Kok gryten

    Hell over vannet, tilsett salt (1,5 ts) og nykvernet sort pepper (0,5 ts).

    Rør forsiktig, legg på lokk og la gryten småkoke på lav varme i ca. 60 min, til kjøttet begynner å bli mørt.

  5. Stek urtene

    Varm olivenolje (4 ss) i en stor stekepanne over middels varme.

    Tilsett den finhakkede persillen og den friske mynten.

    Stek urtene i ca. 10 min mens du rører jevnlig.

    Senk varmen mot slutten slik at urtene ikke brenner seg.

    Rør inn den tørkede mynten, ta pannen av varmen og sett til side.

  6. Tilsett urter i gryten

    Ha de stekte urtene over i gryten med kjøttet.

    Rør forsiktig slik at urtene fordeles jevnt.

    Legg på lokk og la gryten småkoke videre i ca. 30 min til kjøttet er helt mørt og smaken har satt seg.

  7. Kok rabarbraen forsiktig

    Legg rabarbrabitene forsiktig i gryten.

    Rør svært varsomt slik at bitene ikke går i oppløsning.

    Legg på lokk og la gryten trekke i ca. 15 min til rabarbraen er myk, men fortsatt holder formen.

  8. Kok ris og gjør klart til servering

    Skyll basmatiris (3 dl) grundig i kaldt vann (6 dl).

    Kok den etter anvisning, gjerne med litt safran (0,25 ts) for ekstra aroma.

    Rør safranen ut i litt varmt vann før den tilsettes risen.

  9. Serveringsforslag

    Server khoresh rivas rykende varm sammen med persisk basmatiris.

    Sett frem naturell yoghurt (2 dl) ved siden av, eventuelt også mast-o-khiar med yoghurt, agurk og mynte.

    Retten passer også godt med en enkel salat og flattbrød.