Khoresh Rivas – persisk oksegryte med urter og rabarbra
Khoresh Rivas er en klassisk persisk gryterett der mørt oksekjøtt kokes sakte sammen med store mengder friske urter og syrlig rabarbra. Resultatet er en dyp, aromatisk gryte med tydelig urtepreg, balansert av rabarbraens friske syre. Dette er typisk iransk hverdagsmat som serveres med luftig basmatiris og gjerne litt yoghurt ved siden av. Retten er rustikk, næringsrik og full av smak uten å være tung.

Ingredienser
Hoveddel
- 8 ss olivenolje – til gryten og urter
- 1 stk gul løk – stor, skrellet og skåret i tynne skiver
- 0,5 ts gurkemeie
- 450 g oksekjøtt – skåret i ca. 2,5 cm terninger
- 6 dl vann – justeres ved behov
- 1,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 3 stk rabarbrastilker – vasket og kuttet i ca. 2,5 cm biter
- 120 g fersk persille – finhakket, stilker fjernet
- 30 g fersk mynte – finhakket
- 1 ss mynte (tørket) – smuldret
- 3 dl basmatiris – langkornet til servering
- 0,25 ts safran (valgfritt) – valgfritt til risen
- 2 dl naturell yoghurt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsaker og urter
Skrell gul løk (1 stk) og skjær den i tynne skiver.
Skyll fersk persille (120 g) og fersk mynte (30 g) grundig, tørk dem godt og hakk dem fint.
Smuldre den mynte (tørket) (1 ss).
Skyll rabarbrastilker (3 stk), fjern eventuelle grove ender og kutt dem i biter på ca. 2,5 cm.
Skjær oksekjøtt (450 g) i jevne terninger dersom dette ikke allerede er gjort. - Stek løk og krydder
Varm olivenolje (4 ss) til gryten over middels varme.
Tilsett den skivede løken og stek den langsomt i ca. 10 min til den er myk og gyllen.
Dryss over gurkemeie (0,5 ts) og rør godt slik at krydderet fordeles jevnt og får varme i oljen. - Brun kjøttet
Tilsett oksekjøttet i gryten.
Rør godt slik at kjøttet dekkes av løk og krydder.
Stek i ca. 5 min til kjøttet har fått litt farge og ikke lenger ser rått ut. - Kok gryten
Hell over vannet, tilsett salt (1,5 ts) og nykvernet sort pepper (0,5 ts).
Rør forsiktig, legg på lokk og la gryten småkoke på lav varme i ca. 60 min, til kjøttet begynner å bli mørt. - Stek urtene
Varm olivenolje (4 ss) i en stor stekepanne over middels varme.
Tilsett den finhakkede persillen og den friske mynten.
Stek urtene i ca. 10 min mens du rører jevnlig.
Senk varmen mot slutten slik at urtene ikke brenner seg.
Rør inn den tørkede mynten, ta pannen av varmen og sett til side. - Tilsett urter i gryten
Ha de stekte urtene over i gryten med kjøttet.
Rør forsiktig slik at urtene fordeles jevnt.
Legg på lokk og la gryten småkoke videre i ca. 30 min til kjøttet er helt mørt og smaken har satt seg. - Kok rabarbraen forsiktig
Legg rabarbrabitene forsiktig i gryten.
Rør svært varsomt slik at bitene ikke går i oppløsning.
Legg på lokk og la gryten trekke i ca. 15 min til rabarbraen er myk, men fortsatt holder formen. - Kok ris og gjør klart til servering
Skyll basmatiris (3 dl) grundig i kaldt vann (6 dl).
Kok den etter anvisning, gjerne med litt safran (0,25 ts) for ekstra aroma.
Rør safranen ut i litt varmt vann før den tilsettes risen. - Serveringsforslag
Server khoresh rivas rykende varm sammen med persisk basmatiris.
Sett frem naturell yoghurt (2 dl) ved siden av, eventuelt også mast-o-khiar med yoghurt, agurk og mynte.
Retten passer også godt med en enkel salat og flattbrød.