Karamellisert tomat- og sjalottløkssuppe
En silkemyk og smaksrik tomatsuppe der både tomater og sjalottløk karamelliseres for å få frem den dype, sødmefulle smaken. Denne suppen har over 600 femstjerners vurderinger internasjonalt, og blir beskrevet som «umulig å slutte å spise». Perfekt når været blir kjølig og du vil ha noe som varmer både kropp og sjel. Server gjerne med en klatt crème fraîche, frisk basilikum og et godt stykke ristet brød.

Ingredienser
Hoveddel
- 0,25 dl extra virgin olivenolje
- 450 g sjalottløk – delt i to, i tynne skiver
- 1350 g tomater – grovhakket
- 1,5 ts salt – juster etter smak
- 0,5 ts pepper – juster etter smak
- 3 fedd hvitløk – finhakket
- 1 ts sukker
- 60 g tomatpuré
- 15 g fersk basilikum – grovhakket
- 0,25 dl kremfløte (valgfritt) – gjør suppen rundere i smaken
- 7 dl tomatvæske – vann + veske fra tomatene.
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered grønnsakene
Skrell sjalottløk (450 g) , del den i to og skjær i tynne skiver.
Skyll tomater (1350 g), fjern stilkfestet og del dem i grove biter.
Skrell hvitløk (3 fedd) og finhakk dem.
Skyll og grovhakk frisk fersk basilikum (15 g).
Ha alt klart før du begynner å steke, slik at du kan jobbe effektivt. - Tapp av tomatvæske
Ha de grovhakkede tomatene i et dørslag satt over en stor bolle. Strø over salt (1.5 ts) og vend lett.
La stå mens du karamelliserer løken, og rør litt underveis slik at tomatene slipper mest mulig væske.
Denne væsken skal brukes senere. - Karamelliser sjalottløken
Varm opp extra virgin olivenolje (0.25 dl) i en stor jerngryte på middels varme.
Tilsett de tynne skivene av sjalottløk og stek dem langsomt i 20–25 minutter.
Rør av og til og juster varmen om de begynner å bli for mørke.
Løken skal bli gyllen, myk og marmeladeaktig. - Tilsett tomater og hvitløk
Ha de avrente tomatene i gryta sammen med den finhakkede hvitløken og sukker (1 ts).
Spar på væsken som har rent av tomatene – den skal brukes senere.
Stek blandingen videre i ca. 20 min, mens du rører ofte og skraper bunnen av gryta.
Når væsken har kokt inn og bunnen begynner å få brun karamellisering, er det klart for neste steg. - Karamelliser tomatpuréen
Tilsett tomatpuré (60 g) og rør godt.
La den steke i 5–10 minutter til blandingen får en mørkere farge og du ser små brune flekker på bunnen.
Dette gir en intens, karamellisert smak. - Tilsett væske og basilikum
Mål opp tomatvæsken fra bollen og fyll opp med vann til du har tomatvæske (7 dl) totalt.
Hell dette i gryta og tilsett den hakkede basilikumen.
Rør godt, skrap bunnen og la suppen småkoke i 15–20 minutter. - Kjør suppen jevn
Bruk stavmikser og kjør suppen glatt, eller la den ha litt tekstur hvis du ønsker en grovere variant.
- Tilsett fløte og smak til
Hell i kremfløte (0.25 dl) og rør inn.
La suppen småkoke i 2–3 minutter til den blir jevn og blank.
Smak til med salt og nykvernet svart pepper (0.5 ts) etter egen preferanse.
Kilde
Lidey Heuck – nytimes.com