Juleknuter med Pepperkakekrydder – Saftige Boller til Jul
Dette er luftige, saftige gjærboller fylt med smør, sukker, nøtter og klassiske julekrydder. De minner om kanelknuter, men smaken er tydelig inspirert av pepperkaker. Deigen er rik på smør og egg, og får en mild sødme som balanserer krydderfyllet. Juleknuter er perfekt til adventshelger, julefrokost eller som spiselig gave. De fryser godt og kan enkelt varmes opp igjen.

Ingredienser
Deig
- 1000 g hvetemel – siktet
- 550 g helmelk – kald
- 200 g sukker
- 1 stk egg
- 50 g fersk gjær
- 5 g salt
- 200 g usaltet smør – romtemperert, i terninger
Fyll
- 300 g usaltet smør – romtemperert, i terninger
- 150 g sukker
- 150 g brunt sukker
- 15 g kanel
- 5 g kardemomme
- 4 g nellik (malt)
- 3 g ingefær (malt)
- 2 g muskatnøtt (malt)
- 100 g pekannøtter – evt. valnøtter, finhakket
Pensling og topping
- 1 stk egg
- 20 g rørsukker
Fremgangsmåte
Deig
- Elt deigen
Ha hvetemel (1000 g), kald helmelk (550 g), sukker (200 g), egg (1 stk), fersk gjær (50 g) og salt (5 g) i bakebollen.
Start eltingen på lav hastighet til alt er blandet.
Øk til lav-middels hastighet og elt til deigen slipper kantene og du kan dra en tynn glutentråd.
Dette tar 10–20 minutter. - Tilsett smøret i deigen
Ha i de romtemperert usaltet smør (200 g) i terninger.
Elt sakte til det er blandet inn, deretter videre på lav-middels i 5–10 minutter til deigen er glatt og smidig. - Hev deigen
Dekk bollen med lokk eller plastfolie.
La deigen heve i romtemperatur til omtrent dobbel størrelse, ca. 1–2 timer.
Fyll
- Bland fyllet
Rør sammen romtemperert
usaltet smør (300 g)
sukker (150 g)
brunt sukker (150 g)
kanel (15 g)
kardemomme (5 g)
nellik (malt) (4 g)
ingefær (malt) (3 g)
muskatnøtt (malt) (2 g)
i en bolle.
Myk smøret med et par sekunder i mikro hvis nødvendig.
Hakk pekannøtter (100 g) fint og bland dem inn. - Kjevle ut deigen
Velt deigen over på en lett melet benk.
Trykk den ut med hendene til et rektangel.
Kjevle videre til ca. 70–80 cm bredde og 40–50 cm høyde og sørg for jevn tykkelse. - Smør på fyllet
Fordel kryddersmøret jevnt utover deigen med en slikkepott.
Strø hakkede nøtter jevnt over fyllet. - Brett og kjevle på nytt
Brett øverste tredel av deigen nedover.
Brett nederste tredel oppover så du får tre lag.
Kjevle forsiktig ut igjen til et rektangel på ca. 20–25 cm høyde og 80–90 cm bredde. - Del deigen i strimler
Del deigen i 24 jevne remser med deigskrape eller kniv.
- Form juleknutene
Ta én remse om gangen.
Hold remsen mellom tommel og to fingre.
Snurr den 2–3 runder rundt to fingre.
Tre enden gjennom hullet og legg knuten på bakepapirkledd stekebrett.
- Etterhev knutene
Dekk knutene med kjøkkenhåndkle.
La dem etterheve i 1–2 timer til de har blitt tydelig luftige.
Pensling og topping
- Pensle og stek
Varm ovnen til 230 °C over-undervarme.
Pensle knutene med sammenvispet egg (1 stk) og strø litt rørsukker (20 g) på toppen.
Stek midt i ovnen i 12–15 minutter til de er godt gyllenbrune. - Avkjøl bollene
Flytt juleknutene over på kjølerist.
La dem avkjøles minst 10 min før servering. - Serveringsforslag
Server juleknutene lune med et glass melk, gløgg eller kaffe.
De smaker også godt med litt smør eller brunost.
Perfekte til julefrokost, adventskos eller som gave i en cellofanpose.
Kilde
brodhue.no