Juleknuter med Pepperkakekrydder – Saftige Boller til Jul

Dette er luftige, saftige gjærboller fylt med smør, sukker, nøtter og klassiske julekrydder. De minner om kanelknuter, men smaken er tydelig inspirert av pepperkaker. Deigen er rik på smør og egg, og får en mild sødme som balanserer krydderfyllet. Juleknuter er perfekt til adventshelger, julefrokost eller som spiselig gave. De fryser godt og kan enkelt varmes opp igjen.

Tid
45 min
Porsjoner
24
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
juleknute

Ingredienser

Deig

  • 1000 g hvetemelsiktet
  • 550 g helmelkkald
  • 200 g sukker
  • 1 stk egg
  • 50 g fersk gjær
  • 5 g salt
  • 200 g usaltet smørromtemperert, i terninger

Fyll

  • 300 g usaltet smørromtemperert, i terninger
  • 150 g sukker
  • 150 g brunt sukker
  • 15 g kanel
  • 5 g kardemomme
  • 4 g nellik (malt)
  • 3 g ingefær (malt)
  • 2 g muskatnøtt (malt)
  • 100 g pekannøtterevt. valnøtter, finhakket

Pensling og topping

  • 1 stk egg
  • 20 g rørsukker

Fremgangsmåte

Deig

  1. Elt deigen

    Ha hvetemel (1000 g), kald helmelk (550 g), sukker (200 g), egg (1 stk), fersk gjær (50 g) og salt (5 g) i bakebollen.

    Start eltingen på lav hastighet til alt er blandet.

    Øk til lav-middels hastighet og elt til deigen slipper kantene og du kan dra en tynn glutentråd.

    Dette tar 10–20 minutter.

  2. Tilsett smøret i deigen

    Ha i de romtemperert usaltet smør (200 g) i terninger.

    Elt sakte til det er blandet inn, deretter videre på lav-middels i 5–10 minutter til deigen er glatt og smidig.

  3. Hev deigen

    Dekk bollen med lokk eller plastfolie.

    La deigen heve i romtemperatur til omtrent dobbel størrelse, ca. 1–2 timer.

Fyll

  1. Bland fyllet

    Rør sammen romtemperert

    • usaltet smør (300 g)

    • sukker (150 g)

    • brunt sukker (150 g)

    • kanel (15 g)

    • kardemomme (5 g)

    • nellik (malt) (4 g)

    • ingefær (malt) (3 g)

    • muskatnøtt (malt) (2 g)

    i en bolle.

    Myk smøret med et par sekunder i mikro hvis nødvendig.

    Hakk pekannøtter (100 g) fint og bland dem inn.

  2. Kjevle ut deigen

    Velt deigen over på en lett melet benk.

    Trykk den ut med hendene til et rektangel.

    Kjevle videre til ca. 70–80 cm bredde og 40–50 cm høyde og sørg for jevn tykkelse.

  3. Smør på fyllet

    Fordel kryddersmøret jevnt utover deigen med en slikkepott.

    Strø hakkede nøtter jevnt over fyllet.

  4. Brett og kjevle på nytt

    Brett øverste tredel av deigen nedover.

    Brett nederste tredel oppover så du får tre lag.

    Kjevle forsiktig ut igjen til et rektangel på ca. 20–25 cm høyde og 80–90 cm bredde.

  5. Del deigen i strimler

    Del deigen i 24 jevne remser med deigskrape eller kniv.

  6. Form juleknutene

    Ta én remse om gangen.

    1. Hold remsen mellom tommel og to fingre.

    2. Snurr den 2–3 runder rundt to fingre.

    3. Tre enden gjennom hullet og legg knuten på bakepapirkledd stekebrett.

  7. Etterhev knutene

    Dekk knutene med kjøkkenhåndkle.

    La dem etterheve i 1–2 timer til de har blitt tydelig luftige.

Pensling og topping

  1. Pensle og stek

    Varm ovnen til 230 °C over-undervarme.

    Pensle knutene med sammenvispet egg (1 stk) og strø litt rørsukker (20 g) på toppen.

    Stek midt i ovnen i 12–15 minutter til de er godt gyllenbrune.

  2. Avkjøl bollene

    Flytt juleknutene over på kjølerist.

    La dem avkjøles minst 10 min før servering.

  3. Serveringsforslag

    Server juleknutene lune med et glass melk, gløgg eller kaffe.

    De smaker også godt med litt smør eller brunost.

    Perfekte til julefrokost, adventskos eller som gave i en cellofanpose.

Kilde

brodhue.no