Japansk søt rød bønnepasta (Anko)
Å lage klassisk japansk anko – søt rød bønnepasta – er enkelt og krever bare tålmodighet. Denne søte og fyldige pastaen lages av azukibønner som kokes møre, søtes med sukker og får en myk eller grov konsistens avhengig av preferanse. Du kan bruke anko som fyll i japanske søtsaker som mochi, dorayaki, taiyaki eller som pålegg på pannekaker og toast. Den milde sødmen og nøtteaktige smaken gjør den overraskende allsidig.

Ingredienser
Hoveddel
- 200 g azukibønner – tørre, skyll godt
- 1 l vann
- 200 g sukker
- 0,25 ts salt
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Skyll og forbered bønnene
Skyll azukibønner (200 g) grundig i kaldt vann og fjern eventuelle skadede bønner.
Ha bønnene i kjelen og dekk med ca. vann (1 l).
Kok opp og la småkoke i 5 min.
Sil av vannet for å fjerne bitterstoffer. - Kok bønnene til de er møre
Hell nytt vann i kjelen slik at bønnene dekkes med 2–4 cm.
Kok opp igjen, senk varmen og la småkoke under lokk i 1–1½ time, eller til bønnene lett kan knuses mellom fingrene.
Etterfyll vann underveis hvis nødvendig. - Sil av vannet
Når bønnene er ferdigkokt, hell av vannet i silen og la dem renne godt av.
- Lag grov bønnepasta (Tsubuan)
Ha bønnene tilbake i kjelen på lav varme.
Tilsett halvparten av sukker (200 g) og rør til det er oppløst.
Tilsett resten av sukkeret og saltet, og rør til blandingen tykner.
Når du kan dra en strek i bunnen av kjelen med slikkepotten uten at den flyter igjen, er pastaen klar.
Hell over på et flatt brett for avkjøling. - Lag fin bønnepasta (Koshian)
For en jevnere konsistens, ha de kokte bønnene i blenderen med 1–2 ss av kokevannet.
Kjør til en jevn puré.
Hell puréen tilbake i kjelen, tilsett sukkeret i to omganger og rør inn salt (0.25 ts).
Kok på lav varme til blandingen tykner.
Hell den ferdige bønnepastaen over på et flatt brett eller i en form, og la den avkjøles helt. - Serveringsforslag
Bruk anko som fyll i mochi, dorayaki, taiyaki eller dango.
Den passer også på toast, pannekaker eller som søtt innslag til grøt og is.
Server romtemperert eller lett avkjølt.