Indisk gul ris med cashewnøtter og rosiner
En enkel og aromatisk risrett med tydelig indisk preg. Basmati kokes med kokosmelk, kyllingkraft og klassiske krydder som gurkemeie, spisskummen og koriander. Cashewnøtter gir crunch, rosiner gir sødme, og retten får en varm gyllen farge. Den passer både som tilbehør og som en egen liten rett sammen med yoghurt, lime og friske urter. Denne varianten er rask å lage, men gir likevel fylde og dybde i smaken.

Ingredienser
Hoveddel
- 300 g basmatiris – skylles i kaldt vann
- 350 ml kyllingkraft
- 400 ml kokosmelk – ristes før åpning
- 100 g cashewnøtter uten salt – halveres grovt
- 75 g rosiner
- 1 ss solsikke/raps/stekeolje – til steking
- 1 ts salt
- 1 stk laurbærblad
- 0,5 ts spisskummen
- 0,5 ts koriander malt
- 0,25 ts gurkemeie – gir gul farge
- 1 klype chiliflak – juster styrke
- 2 ss fersk koriander – finhakkes til pynt
- 0,5 stk lime – skjæres i skiver til servering
- 0,5 stk tomater – skjæres i tynne skiver
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Skyll risen
Skyll basmatiris (300 g) i kaldt vann til vannet er klart.
La den renne av i en sil. - Forbered garnityr
Finhakk fersk koriander (2 ss).
Skjær lime (0,5 stk) i skiver.
Skjær tomater (0,5 stk) i tynne skiver.
Halver cashewnøtter uten salt (100 g) grovt med kniv.
Skyll rosiner (75 g) raskt i en liten skål. - Rist krydder og ris
Varm opp solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i en stor kjele.
Tilsett den skylte risen og rør den i oljen i 2 min til riskornene blir lett glansede. - Tilsett væske og smak
Hell i kyllingkraft (350 ml) og kokosmelk (400 ml).
Rør forsiktig.
Tilsett cashewnøtter, rosiner, salt (1 ts), laurbærblad (1 stk), spisskummen (0,5 ts), koriander malt (0,5 ts), gurkemeie (0,25 ts) og knuste chiliflak (1 klype). - Kok risen
Kok opp, legg på lokk og senk varmen.
La risen trekke på lav varme i ca. 20 min til den er myk og væsken absorberes. - Hvil og luft opp risen
Ta kjelen av varmen og la risen hvile i 5 min .
Fjern laurbærbladet og bruk en gaffel til å løsne riskornene. - Serveringsforslag
Server risretten som tilbehør til kylling, lam, indiske gryter eller som en vegetarisk hovedrett med en klatt yoghurt.
Pynt med frisk koriander, tynne tomatskiver og limeskiver.
Retten kan også formes i en bolle og vendes på et fat for en mer dekorativ presentasjon.