Indisk gul ris med cashewnøtter og rosiner

En enkel og aromatisk risrett med tydelig indisk preg. Basmati kokes med kokosmelk, kyllingkraft og klassiske krydder som gurkemeie, spisskummen og koriander. Cashewnøtter gir crunch, rosiner gir sødme, og retten får en varm gyllen farge. Den passer både som tilbehør og som en egen liten rett sammen med yoghurt, lime og friske urter. Denne varianten er rask å lage, men gir likevel fylde og dybde i smaken.

Tid
35 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
EASY
golden-indian-basmati-rice-cooked-with-turmeric--c

Ingredienser

Hoveddel

  • 300 g basmatirisskylles i kaldt vann
  • 350 ml kyllingkraft
  • 400 ml kokosmelkristes før åpning
  • 100 g cashewnøtter uten salthalveres grovt
  • 75 g rosiner
  • 1 ss solsikke/raps/stekeoljetil steking
  • 1 ts salt
  • 1 stk laurbærblad
  • 0,5 ts spisskummen
  • 0,5 ts koriander malt
  • 0,25 ts gurkemeiegir gul farge
  • 1 klype chiliflakjuster styrke
  • 2 ss fersk korianderfinhakkes til pynt
  • 0,5 stk limeskjæres i skiver til servering
  • 0,5 stk tomaterskjæres i tynne skiver

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Skyll risen

    Skyll basmatiris (300 g) i kaldt vann til vannet er klart.

    La den renne av i en sil.

  2. Forbered garnityr

    Finhakk fersk koriander (2 ss).

    Skjær lime (0,5 stk) i skiver.

    Skjær tomater (0,5 stk) i tynne skiver.

    Halver cashewnøtter uten salt (100 g) grovt med kniv.

    Skyll rosiner (75 g) raskt i en liten skål.

  3. Rist krydder og ris

    Varm opp solsikke/raps/stekeolje (1 ss) i en stor kjele.

    Tilsett den skylte risen og rør den i oljen i 2 min til riskornene blir lett glansede.

  4. Tilsett væske og smak

    Hell i kyllingkraft (350 ml) og kokosmelk (400 ml).

    Rør forsiktig.

    Tilsett cashewnøtter, rosiner, salt (1 ts), laurbærblad (1 stk), spisskummen (0,5 ts), koriander malt (0,5 ts), gurkemeie (0,25 ts) og knuste chiliflak (1 klype).

  5. Kok risen

    Kok opp, legg på lokk og senk varmen.

    La risen trekke på lav varme i ca. 20 min til den er myk og væsken absorberes.

  6. Hvil og luft opp risen

    Ta kjelen av varmen og la risen hvile i 5 min .

    Fjern laurbærbladet og bruk en gaffel til å løsne riskornene.

  7. Serveringsforslag

    Server risretten som tilbehør til kylling, lam, indiske gryter eller som en vegetarisk hovedrett med en klatt yoghurt.

    Pynt med frisk koriander, tynne tomatskiver og limeskiver.

    Retten kan også formes i en bolle og vendes på et fat for en mer dekorativ presentasjon.