Hjemmelaget tranebærsyltetøy med appelsin

Tranebær og appelsin er en klassisk kombinasjon som passer spesielt godt til jul og høytider. Appelsinen runder av den kraftige syrligheten i tranebærene og gir syltetøyet en frisk sitrusaroma. Dette syltetøyet er nydelig til kalkun, svinestek og vilt, men fungerer også godt på ostefatet eller som topping på desserter. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
cranberry-jam-with-orange-in-glass-jars

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 kg tranebær
  • 500 g sukker
  • 2 stk appelsinerpresset til saft (ca. 2 dl)
  • 1 ss appelsinskallkun det oransje, ikke hvite
  • 4 stk sylteglassà 3 dl
  • 1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Rens tranebærene

    Plukk gjennom tranebær (1 kg) og fjern stilker eller dårlige bær.

    Skyll bærene raskt i kaldt vann og la dem renne godt av seg i et dørslag.

  2. Press appelsiner

    Press saften fra appelsiner (2 stk).

    Riv appelsinskall (1 ss), men unngå det hvite som smaker bittert.

  3. Kok opp bærene

    Ha tranebærene i en stor kjele sammen med appelsinsaften, sitronsaft (1 ss) og revet appelsinskall.

    Kok opp på middels varme i 8–10 minutter, til bærene sprekker og slipper saft.

  4. Tilsett sukker

    Rør inn sukker (500 g). La syltetøyet småkoke i 15–20 minutter til det tykner.

    Rør jevnlig og skum av underveis.

  5. Fyll glassene

    Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.

    Hell det varme syltetøyet i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.

    Avkjøl på benken før oppbevaring.


    Serveringsforslag

    • Server tranebærsyltetøy med appelsin til kalkun, svinestek eller viltkjøtt.

    • Det er også nydelig til ost, på brødskiver eller som et frisk-søtt innslag til yoghurt og riskrem.

    Hvorfor brukes sitron og appelsin?

    Appelsin gir sødme og en frisk sitrussmak som balanserer de syrlige tranebærene. Sitron bidrar med ekstra friskhet, hindrer syltetøyet i å bli for søtt, aktiverer pektin og forlenger holdbarheten.