Hjemmelaget Solbærsyltetøy
Solbærsyltetøy er et tradisjonsrikt syltetøy med intens smak og en balansert kombinasjon av syrlighet og sødme. Solbær er fulle av aroma og naturlig pektin, noe som gir et fyldig syltetøy med god konsistens. Med litt sitron får syltetøyet ekstra friskhet og bedre holdbarhet. Dette syltetøyet passer like godt til frokost som til kaker, bakverk og ostefatet. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 kg solbær
- 600 g sukker
- 1 dl vann
- 4 stk sylteglass
- 1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Rens solbærene
Plukk gjennom solbær (1 kg) og fjern stilker og blader.
Skyll bærene raskt i kaldt vann og la dem renne godt av seg i et dørslag. - Kok opp bærene
Ha solbærene i en stor kjele sammen med vann (1 dl).
Varm opp på middels varme i 5–6 minutter til bærene begynner å sprekke og slippe saft.
Rør underveis. - Tilsett sukker og sitronsaft
Rør inn sukker (600 g) og sitronsaft (1 ss) .
La syltetøyet småkoke i 15–20 minutter under jevnlig røring.
Skum av eventuelt skum på toppen med en skje. - Fyll glassene
Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.
Hell det varme syltetøyet i de 4 glassene (á 3 dl), fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.
Avkjøl på benken før oppbevaring.Serveringsforslag
Server solbærsyltetøy på brød, rundstykker eller knekkebrød.
Det er også nydelig til ost, i gjærbakst, som fyll i rullekake eller som topping på yoghurt og iskrem.
Hvorfor brukes sitron?
Sitronen gir friskhet som balanserer solbærenes kraftige smak. Den bidrar også til å aktivere pektin for å gi syltetøyet god konsistens og forlenger holdbarheten ved å senke pH-verdien.