Hjemmelaget Skogsbærsyltetøy
Skogsbærsyltetøy kombinerer flere av skogens bær i en balansert blanding av sødme, friskhet og syrlighet. Med blåbær for fylde, bringebær for frisk sødme, bjørnebær for dybde og rips for syrlighet, får du et syltetøy med kompleks smak og nydelig farge. Dette syltetøyet er et allsidig pålegg som passer like godt til frokost som til kaker, yoghurt og ostefatet. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 300 g blåbær
- 300 g bringebær
- 300 g bjørnebær
- 200 g rips
- 600 g sukker
- 4 stk sylteglass – à 3 dl
- 1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Rens bærene
Rens blåbær (300 g), bringebær (300 g), bjørnebær (300 g) og rips (200 g).
Fjern stilker og blader.
Skyll bærene raskt i kaldt vann og la dem renne godt av seg i et dørslag. - Kok opp bærene
Ha alle bærene i en stor kjele.
Kok opp på middels varme i 8–10 minutter til de begynner å slippe saft og koke sammen.
Rør forsiktig underveis. - Tilsett sukker og sitronsaft
Rør inn sukker (600 g) og sitronsaft (1 ss).
La syltetøyet småkoke i 15–20 minutter til det tykner.
Skum av eventuelt skum på toppen. - Fyll glassene
Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.
Hell det varme syltetøyet i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.
La glassene avkjøles på kjøkkenbenken før de settes bort.Serveringsforslag
Server skogsbærsyltetøy på brødskiver, rundstykker eller knekkebrød.
Det passer også godt som topping på yoghurt, grøt og iskrem, eller som fyll i gjærbakst og kaker.
Hvorfor brukes sitron?
Sitronen gir friskhet som balanserer de søte bærene, hjelper syltetøyet å tykne ved å aktivere pektin og forlenger holdbarheten.