Hjemmelaget Pæresyltetøy
Pæresyltetøy er et elegant og mildt syltetøy som lar de søte og saftige pærene skinne. Med friskhet fra sitron og en anelse vanilje får syltetøyet en avrundet smak som passer like godt til frokost som til dessert. Det er nydelig på brødskiver, men fungerer også som fyll i kaker, paier og til ostefatet. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 kg pærer
- 500 g sukker
- 1 dl vann
- 1 ts vaniljesukker
- 4 stk sylteglass – à 3 dl
- 0,5 stk sitron
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered pærene
Skrell pærer (1 kg), fjern kjernehusene og skjær dem i små terninger.
- Press sitronen
Del sitron (0.5 stk) i to og press ut saften.
Sil bort steiner og fruktkjøtt. - Kok opp pærene
Ha pærebitene i en stor kjele sammen med vann (1 dl) og sitronsaften.
Kok opp på middels varme i ca. 10 min til pærene blir myke og begynner å løse seg opp. - Tilsett sukker og vanilje
Rør inn sukker (500 g) og vaniljesukker (1 ts).
La syltetøyet småkoke i 15–20 minutter til det tykner.
Bruk gjerne en stavmikser hvis du ønsker en jevnere konsistens, eller behold terningene for et mer rustikt syltetøy. - Fyll glassene
Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede. Hell det varme syltetøyet i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.
La glassene avkjøles på kjøkkenbenken før de settes bort.
ServeringsforslagServer pæresyltetøy på ferskt brød eller rundstykker, til ost (spesielt blåmuggost), eller bruk det som fyll i paier og gjærbakst.
Det passer også godt sammen med yoghurt eller cottage cheese.
Hvorfor brukes sitron?
Sitronen hindrer pærene i å bli brune, gir friskhet, balanserer sødmen, og bidrar til bedre konsistens og holdbarhet ved å aktivere pektin.