Hjemmelaget Nypesyltetøy

Nypesyltetøy er en gammel klassiker i norsk tradisjonsmat. De modne nyper gir et syltetøy med fyldig smak, vakker rustrød farge og høyt innhold av C-vitamin. Siden nyper har kjerner med små hår som må fjernes, krever dette syltetøyet litt ekstra arbeid, men resultatet er verdt innsatsen. Med sukker og litt sitron blir smaken balansert og holdbarheten bedre. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Tid
1:10 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
rosehip-jam-in-glass-jars

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 kg nyperrenset (uten frø og hår)
  • 600 g sukker
  • 1 stk sitron
  • 2 dl vann
  • 4 stk sylteglassà 3 dl
  • 1 ss honning

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Rens nypene

    Skyll nyper (1 kg) godt i kaldt vann.

    Del dem i to og fjern frøene og de små hårene inni med en teskje.

    Skyll igjen for å fjerne rester.

  2. Press sitronen

    Del sitron (1 stk) i to og press ut saften.

    Sil bort steiner og fruktkjøtt.

  3. Kok opp nypene

    Ha de rensede nypene i en stor kjele sammen med vann (2 dl).

    Kok opp og la småkoke i 15–20 minutter til nypene er helt møre.

    Bruk en stavmikser eller gni massen gjennom en sil for å få en jevnere konsistens.

  4. Tilsett sukker og sitronsaft

    Rør inn sukker (600 g), honning (1 ss) og den pressede sitronsaften.

    La syltetøyet småkoke i 10–15 minutter til det tykner.

    Rør jevnlig og skum av underveis.

  5. Fyll glassene

    Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.

    Hell det varme syltetøyet i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.

    Avkjøl på benken før oppbevaring.


    Serveringsforslag

    • Server nypesyltetøy på brødskiver, til pannekaker, vafler eller rundstykker.

    • Det passer også godt til ost, i kaker, rullekake eller som fyll i gjærbakst.

    Hvorfor brukes sitron?

    Sitronen gir friskhet, balanserer sødmen og bidrar til å aktivere pektin, som gir syltetøyet bedre konsistens. Den forlenger også holdbarheten ved å senke pH-verdien.