Hjemmelaget naan - luftig og seigt

Dette er en klassisk oppskrift på naan, slik du kjenner dem fra indiske restauranter – myke, luftige og samtidig med den karakteristiske seige konsistensen. Oppskriften lages med gjær og egg for ekstra luftighet, og de stekes raskt i varm støpejernspanne slik at de blåser seg opp og får små bobler. Etter steking pensles de med smeltet smør eller ghee og gjerne litt hvitløk for en ekstra aromatisk avslutning.

Tid
40 min
Porsjoner
6
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
freshly-baked-naan-bread

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g hvetemelhelst tipo 00
  • 2 ts tørrgjær
  • 1,5 dl vannlunkent (ca. 40 °C)
  • 1 ts sukker
  • 1 stk egg
  • 1 dl melk
  • 2 ss meierismørsmeltet smør eller ghee
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss hvetemeltil utbaking
  • 50 g meierismøreller ghee til pensling
  • 2 fedd hvitløk (valgfritt)finhakket eller presset
  • 1 ts nigellafrøvalgfritt, til topping

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Aktiver gjæren

    Rør ut tørrgjær (2 ts) og sukker (1 ts) i lunkent vann (1.5 dl).

    La stå i 10 min til det skummer og danner et lag med skum.

  2. Bland deigen

    Pisk sammen melk (1 dl), egg (1 stk) og smeltet meierismør (2 ss) eller ghee i en bakebolle.

    Tilsett hvetemel (500 g) og salt (1.5 ts).

    Ha i den aktiverte gjærblandingen og rør sammen med slikkepott til en grov deig.

  3. Samle deigen

    Arbeid deigen lett med hendene til den henger sammen til en myk, lett klebrig ball.

    Tilsett litt ekstra hvetemel (2 ss) hvis deigen er for klissete.

    Deigen skal være myk, men ikke flytende.

  4. Hev deigen

    Dekk bollen med et lett kjøkkenhåndkle og la stå på et lunt sted i 1–1,5 time, til deigen har doblet seg i størrelse.

  5. Del og forhev

    Hell deigen på lett melet underlag.

    Del i 6 like store emner og trill til runde boller.

    Legg dem på et brett og dekk med kjøkkenhåndkle.

    La etterheve i 15 min, til de har økt ca. 50 % i størrelse.

  6. Kjevle ut

    Dryss litt mel på benken.

    Kjevle hver bolle ut til runde leiver, ca. 16 cm i diameter og 3–4 mm tykke.

  7. Stek naan

    Varm opp en støpejernspanne til høy varme.

    Legg i én leiv om gangen og stek i 60–90 sekunder på første side, til den bobler opp og får brune flekker.

    Snu med tenger og stek videre 45–60 sekunder.

    Gjenta med resten.

  8. Lag hvitløksmør

    Smelt meierismør (50 g) eller ghee.

    Rør inn presset hvitløk (2 fedd).

    Hold varmt.

  9. Pensle naan

    Pensle de nystekte naanene med hvitløksmør.

    Dryss eventuelt over nigellafrø (1 ts) mens smøret fortsatt er varmt.

  10. Serveringsforslag

    Server naan varme sammen med indiske retter som curry, dal, palak paneer eller som tilbehør til suppe.

    De kan også fylles med salat og kylling for en rask wrap.

Hjemmelaget naan - luftig og seigt oppskrift – Indisk | Matly