Hjemmelaget Kryddersild til Jul
Kryddersild er en klassiker på norske julebord og koldtbord. Denne varianten har en rund balanse av syre og sødme, kombinert med aromatiske krydder som gir silden fylde og varme. Den er rask å lage, men bør hvile minst et døgn i kjøleskapet for at smakene skal sette seg. Server den på grovbrød eller som del av en større julefrokost. Oppskriften gir et glass på cirka 7 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 4 stk kryddersildfilet – skjæres i fingertykke skiver
- 4 dl vann – kaldt
- 3 dl sukker
- 2 dl eddik (klar) – 7%
- 1 stk rødløk – skjæres i tynne skiver
- 1 ss hele pepperkorn
- 1 ss rosépepper
- 1 ss syltet grønn pepper – avrent
- 1 ss sennepsfrø – gule sennepsfrø
- 1 stk sylteglass – à ca. 7 dl
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered løken
Skrell rødløk (1 stk) og skjær den i tynne skiver.
Legg skivene til side til lagvis montering. - Klargjør silden
Skjær kryddersildfilet (4 stk) i fingertykke skiver og legg dem i en bolle mens du lager laken.
- Kok opp krydderlaken
Ha vann (4 dl), sukker (3 dl) og eddik (klar) (2 dl) i en kjele.
Varm opp til sukkeret er helt oppløst.
Dra kjelen av varmen. - Tilsett krydderet
Rør inn hele pepperkorn (1 ss), rosépepper (1 ss), syltet grønn pepper (1 ss) og sennepsfrø (1 ss).
La laken trekke i et par minutter. - Legg sild og løk i glasset
Legg rødløk og sild lagvis i det steriliserte sylteglasset.
Start med litt løk, deretter sild, og fortsett slik til alt er brukt. - Hell over laken
Hell den varme, men ikke kokende, krydderlaken over silden og løken.
Sørg for at alt er dekket. - Avkjøl og sett kaldt
La glasset stå på benken til laken er helt avkjølt.
Sett deretter glasset i kjøleskapet.
La kryddersilden stå i minst 24 timer før servering. - Serveringsforslag
Server på grovt brød, knekkebrød eller som del av julefrokost.
Passer også i tapas, med kokte poteter eller sammen med rødbetesalat.