Hjemmelaget Kryddersild til Jul

Kryddersild er en klassiker på norske julebord og koldtbord. Denne varianten har en rund balanse av syre og sødme, kombinert med aromatiske krydder som gir silden fylde og varme. Den er rask å lage, men bør hvile minst et døgn i kjøleskapet for at smakene skal sette seg. Server den på grovbrød eller som del av en større julefrokost. Oppskriften gir et glass på cirka 7 dl.

Tid
24:10 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
Kryddersild

Ingredienser

Hoveddel

  • 4 stk kryddersildfiletskjæres i fingertykke skiver
  • 4 dl vannkaldt
  • 3 dl sukker
  • 2 dl eddik (klar)7%
  • 1 stk rødløkskjæres i tynne skiver
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 1 ss rosépepper
  • 1 ss syltet grønn pepperavrent
  • 1 ss sennepsfrøgule sennepsfrø
  • 1 stk sylteglassà ca. 7 dl

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered løken

    Skrell rødløk (1 stk) og skjær den i tynne skiver.

    Legg skivene til side til lagvis montering.

  2. Klargjør silden

    Skjær kryddersildfilet (4 stk) i fingertykke skiver og legg dem i en bolle mens du lager laken.

  3. Kok opp krydderlaken

    Ha vann (4 dl), sukker (3 dl) og eddik (klar) (2 dl) i en kjele.

    Varm opp til sukkeret er helt oppløst.

    Dra kjelen av varmen.

  4. Tilsett krydderet

    Rør inn hele pepperkorn (1 ss), rosépepper (1 ss), syltet grønn pepper (1 ss) og sennepsfrø (1 ss).

    La laken trekke i et par minutter.

  5. Legg sild og løk i glasset

    Legg rødløk og sild lagvis i det steriliserte sylteglasset.

    Start med litt løk, deretter sild, og fortsett slik til alt er brukt.

  6. Hell over laken

    Hell den varme, men ikke kokende, krydderlaken over silden og løken.

    Sørg for at alt er dekket.

  7. Avkjøl og sett kaldt

    La glasset stå på benken til laken er helt avkjølt.

    Sett deretter glasset i kjøleskapet.

    La kryddersilden stå i minst 24 timer før servering.

  8. Serveringsforslag

    Server på grovt brød, knekkebrød eller som del av julefrokost.

    Passer også i tapas, med kokte poteter eller sammen med rødbetesalat.