Hjemmelaget kjøttdeig av hval

Lag din egen kjøttdeig av hvalkjøtt med riktig fettinnhold. Hvalkjøtt er et kontroversielt råstoff. Norge og Island er blant få land som fortsatt driver kommersiell fangst av hval, noe som kritiseres internasjonalt. Norsk hvalfangst er regulert av myndighetene, og kvotene fastsettes av Havforskningsinstituttet basert på bestandsvurderinger. Kjøttet regnes som kortreist og bærekraftig av norske myndigheter, men mange stiller spørsmål ved dyrevelferd og miljøaspekter.

Tid
25 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
maria-krasnova-V9KAM-6ISQI-unsplash

Ingredienser

Kjøttdeig

  • 100 g spekkeller annet fett
  • 2 fedd hvitløk (valgfritt)
  • 1 klype einerbær (valgfritt)
  • 1 klype pepper (valgfritt)
  • 1 ts salt
  • 1 klype timian (valgfritt)
  • 500 g hvalkjøtt

Fremgangsmåte

Kjøttdeig

  1. Forbered kjøttet

    Skjær eventuelt bort ytterkanter av kjøttet, eller legg bitene i melk over natten for å fjerne eventuell oljesmak. Bank kjøttet lett med kjøtthammer for å gjøre det mørt.

  2. Skjær i terninger

    Skjær hvalkjøtt (500 g) i terninger på ca. 2–3 cm og fjern sener og hinner.

  3. Tilsett fett

    Bland inn spekk (100 g) eller annet fett i små biter sammen med kjøttet. Hvalkjøtt er svært magert, så du må ha i fett for å få en saftig kjøttdeig. 20 % fett er passe (samme som vanlig kjøttdeig).

  4. Forfrys kjøttet

    Legg kjøtt og fett i fryseren i omtrent 45 min slik at det blir halvfrosset. Dette gjør kverningen enklere.

  5. Kvern eller kjør i maskin

    Kjør blandingen gjennom en kjøttkvern (3–5 mm hullskive) eller bruk en food-prosessor. Kvern gjerne to ganger for jevnere konsistens.

  6. Smak til

    Tilsett salt (1 ts) (1 ts per 500 g kjøtt) om du ønsker krydret kjøttdeig, eller la den være helt nøytral. For mer smak kan du blande inn hvitløk (2 fedd) eller finhakket løk, og gjerne krydre med pepper (1 klype), einerbær (1 klype) eller timian (1 klype) for en mer “viltsmakende” profil.

  7. Pakk og lagre

    Del opp i porsjoner og oppbevar i kjøleskap i 1–2 dager, eller frys ned i lufttett emballasje for 3–6 måneders holdbarhet.

  8. Tips til videre bruk

    Ønsker du å bruke kjøttdeigen direkte, kan du lage karbonadekaker eller kjøttkaker. Bland inn egg, finhakket løk og eventuelt litt hvetemel for fastere konsistens. Krydre etter smak.