Hjemmelaget juleøl
Denne oppskriften på hjemmelaget juleøl stammer fra gamle norske tradisjoner, der brygging var en viktig del av juleforberedelsene. Oppskriften bruker enkel gjæring og naturlige smaker som ingefær, sitron og rosiner for å gi en frisk og lettdrikkelig drikk med balansert sødme. Juleølet får sin karakteristiske smak fra ingefær som kokes før den tilsettes, og den naturlige kullsyren utvikles i flaskene ved hjelp av rosiner. Resultatet blir en nostalgisk og forfriskende julekullsyreholdig drikk – perfekt til julekaker, ribbe eller bare for seg selv i adventstiden.

Ingredienser
Hoveddel
- 32 l vann – lunkent
- 3 kg sukker
- 4 ts sukkerkulør – juster etter ønsket farge
- 50 g gjær
- 2 stk fersk ingefær
- 1 neve rosiner
- 4 stk sitroner
- 30 stk ølflasker med kork – à 1 L
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Kok ingefær og forbered smakene
Skrell og skjær fersk ingefær (2 stk) i grove biter.
Kok den i litt vann i 10–15 minutter for å trekke ut smakene.
Hell både vannet og ingefæren i bryggebøtta. - Tilsett vann, sukker og sitron
Hell lunkent vann (32 l) (ca. 35–40 °C) i bøtta.
Rør inn sukker (3 kg) og eventuelt sukkerkulør (4 ts) til alt er helt oppløst.
Skjær sitroner (4 stk) i skiver og ha dem i blandingen. - Tilsett gjær og rosiner
Løs opp gjær (50 g) i litt lunkent vann og rør den inn i brygget.
Tilsett en neve rosiner (1 neve) for smak og gjæring. - La brygget stå og gjære
Dekk bøtta med et rent klede eller lokk.
La stå i romtemperatur i 1–2 døgn, til du ser lett bobling og skum på overflaten. - Tapp på flasker og tilsett rosiner
Sil brygget gjennom et rent klede eller sil.
Bruk trakt til å fylle i ølflasker med kork (30 stk).
Legg 1–2 rosiner i hver flaske for naturlig kullsyreutvikling. - La flaskene stå
La flaskene stå i romtemperatur i 4–5 dager.
Når rosinene flyter opp, er kullsyren dannet.
Flytt flaskene deretter til et kjøligere sted. - Serveringsforslag
Server juleølet avkjølt i glass med tykt skumlag.
Passer utmerket til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt eller småkaker.