Hjemmelaget juleøl med Tomtebrygg
Å brygge sitt eget juleøl trenger ikke være komplisert. Med Tomtebrygg, sukker, gjær og vann kan du lage et klassisk norsk julebrygg med mild sødme og rund smak. Denne oppskriften er perfekt for deg som vil prøve hjemmebrygging for første gang, uten å investere i dyrt utstyr eller kompliserte ingredienser. Resultatet blir et lettdrikkelig øl med julepreg – og du kan enkelt variere smak og styrke ved å tilsette mer sukker, honning, eller krydder som nellik og appelsin.

Ingredienser
Hoveddel
- 2 dl tomtebrygg – humleekstrakt
- 800 g sukker
- 40 g fersk gjær
- 3 l vann – varmt, til sukkerlage
- 17 l vann – til brygget
- 4 stk nellikspiker
- 0,5 stk appelsin – økologisk, vasket
- 5 dl vørterøl (valgfritt) – evt. bayer for dypere smak
- 14 stk ølflasker med kork – à 0.5 l
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Varm opp sukkerlaken
Ha sukker (800 g) i en stor kjele sammen med varmt vann (3 l).
Rør til sukkeret er fullstendig oppløst.
Dette blir grunnlaget for brygget. - Bland brygget i karet
Hell sukkerlaken i bryggekaret sammen med resten av vann (17 l).
Tilsett flasken med tomtebrygg (2 dl) og eventuelt en flaske vørterøl (5 dl) eller bayer for mer fylde. - Tilsett smak og juster temperatur
Skjær appelsin (0.5 stk) i tynne skiver og tilsett sammen med nellikspiker (4 stk) for et mildt krydret julepreg.
Sørg for at brygget holder ca. 30 °C før du tilsetter gjæren. - Tilsett gjæren
Smuldre fersk gjær (40 g).
Rør godt slik at gjæren løses opp jevnt. - La brygget gjære
Dekk bryggekaret løst til, og la det stå i romtemperatur i ca. 24 min.
Hvis du ønsker sterkere øl, kan du la det stå i opptil 48 min for lengre gjæring. - Tapp på flasker
Bruk trakt og hell forsiktig ølet over i ølflasker med kork (14 stk).
Fyll ikke helt opp – la det være ca. 3–4 cm fra toppen.
Skru igjen lokkene. - La ølet modnes
Sett flaskene oppreist på et kjølig sted (kjeller, kjøleskap eller bod).
La stå i minst 7 dager før du smaker.
Ønsker du mindre sødme, kan du la dem stå et par dager ekstra før nedkjøling. - Vær obs på kullsyre og trykk
Plastflasker tåler best trykk og reduserer risikoen for eksplosjoner.
Unngå å bruke tynne glassflasker, da overtrykk kan få dem til å sprekke. - Serveringsforslag
Server juleølet kaldt i rene ølglass sammen med julekaker, ribbe eller ostefat.
Pynt gjerne glasset med en tynn appelsinskive for et friskt preg.