Hjemmelaget juleøl med Tomtebrygg

Å brygge sitt eget juleøl trenger ikke være komplisert. Med Tomtebrygg, sukker, gjær og vann kan du lage et klassisk norsk julebrygg med mild sødme og rund smak. Denne oppskriften er perfekt for deg som vil prøve hjemmebrygging for første gang, uten å investere i dyrt utstyr eller kompliserte ingredienser. Resultatet blir et lettdrikkelig øl med julepreg – og du kan enkelt variere smak og styrke ved å tilsette mer sukker, honning, eller krydder som nellik og appelsin.

Tid
24:30 t
Porsjoner
14
Vanskelighetsgrad
EASY
homemade-christmas-beer

Ingredienser

Hoveddel

  • 2 dl tomtebrygghumleekstrakt
  • 800 g sukker
  • 40 g fersk gjær
  • 3 l vannvarmt, til sukkerlage
  • 17 l vanntil brygget
  • 4 stk nellikspiker
  • 0,5 stk appelsinøkologisk, vasket
  • 5 dl vørterøl (valgfritt)evt. bayer for dypere smak
  • 14 stk ølflasker med korkà 0.5 l

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Varm opp sukkerlaken

    Ha sukker (800 g) i en stor kjele sammen med varmt vann (3 l).

    Rør til sukkeret er fullstendig oppløst.

    Dette blir grunnlaget for brygget.

  2. Bland brygget i karet

    Hell sukkerlaken i bryggekaret sammen med resten av vann (17 l).

    Tilsett flasken med tomtebrygg (2 dl) og eventuelt en flaske vørterøl (5 dl) eller bayer for mer fylde.

  3. Tilsett smak og juster temperatur

    Skjær appelsin (0.5 stk) i tynne skiver og tilsett sammen med nellikspiker (4 stk) for et mildt krydret julepreg.

    Sørg for at brygget holder ca. 30 °C før du tilsetter gjæren.

  4. Tilsett gjæren

    Smuldre fersk gjær (40 g).

    Rør godt slik at gjæren løses opp jevnt.

  5. La brygget gjære

    Dekk bryggekaret løst til, og la det stå i romtemperatur i ca. 24 min.

    Hvis du ønsker sterkere øl, kan du la det stå i opptil 48 min for lengre gjæring.

  6. Tapp på flasker

    Bruk trakt og hell forsiktig ølet over i ølflasker med kork (14 stk).

    Fyll ikke helt opp – la det være ca. 3–4 cm fra toppen.

    Skru igjen lokkene.

  7. La ølet modnes

    Sett flaskene oppreist på et kjølig sted (kjeller, kjøleskap eller bod).

    La stå i minst 7 dager før du smaker.

    Ønsker du mindre sødme, kan du la dem stå et par dager ekstra før nedkjøling.

  8. Vær obs på kullsyre og trykk

    Plastflasker tåler best trykk og reduserer risikoen for eksplosjoner.

    Unngå å bruke tynne glassflasker, da overtrykk kan få dem til å sprekke.

  9. Serveringsforslag

    Server juleølet kaldt i rene ølglass sammen med julekaker, ribbe eller ostefat.

    Pynt gjerne glasset med en tynn appelsinskive for et friskt preg.