Hjemmelaget Fikensyltetøy
Fikensyltetøy er et luksuriøst og smaksrikt syltetøy laget av modne fiken. Den naturlige sødmen fra fiken balanseres med sitron og et hint av vanilje, som gir en rik og aromatisk smak. Syltetøyet passer ypperlig til sterke oster som blåmuggost, til julens retter eller som fyll i bakverk og småkaker. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 kg fiken
- 500 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 1 dl vann
- 4 stk sylteglass – à 3 dl
- 0,5 stk sitron
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered fikenene
Skyll fiken (1 kg) i kaldt vann.
Skjær av stilkene og del fruktene i små biter. - Press sitronen
Del sitron (0.5 stk) i to og press ut saften.
Sil bort steiner og fruktkjøtt. - Kok opp fikenene
Ha fikenbitene i en stor kjele sammen med vann (1 dl) og sitronsaften.
Kok opp på middels varme i 10 min, til frukten begynner å løse seg opp. - Tilsett sukker og vanilje
Rør inn sukker (500 g) og vaniljesukker (1 ts).
La syltetøyet småkoke i 20–25 minutter, til det tykner og får en jevn konsistens.
Bruk en stavmikser dersom du ønsker et glattere syltetøy. - Fyll glassene
Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.
Hell det varme syltetøyet i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang. Avkjøl på benken før oppbevaring.Serveringsforslag
Server fikensyltetøy til ostefatet, spesielt blåmuggost eller brie.
Det passer også som pålegg, til kjøttretter eller som fyll i småkaker og kaker.
Hvorfor brukes sitron?
Sitronen gir friskhet, balanserer fikenens naturlige sødme, hjelper syltetøyet å tykne ved å aktivere pektin og forlenger holdbarheten.