Hjemmelaget Dronningsyltetøy

Dronningsyltetøy er en norsk favoritt som kombinerer skogens blåbær med hagens bringebær. Resultatet er et fyldig syltetøy som har både den runde sødmen fra bringebær og den friske dybden fra blåbær. Dette syltetøyet er perfekt til brødskiver, vafler, grøt eller som fyll i kaker. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
homemade-queens-jam

Ingredienser

Hoveddel

  • 500 g blåbærrenset og skylt
  • 500 g bringebærrenset og skylt
  • 600 g sukker
  • 4 stk sylteglass
  • 0,3 stk sitron

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered bærene

    Rens blåbær (500 g) og bringebær (500 g) for stilker og blader.

    Skyll dem raskt i kaldt vann og la dem renne godt av i et dørslag.

  2. Press sitronen

    Del sitron (0.3 stk) i to og press ut saften.

    Sil bort steiner og fruktkjøtt.

  3. Kok opp bærene

    Ha de rensede bærene i en stor kjele.

    Varm opp på middels varme i 5–6 minutter til bærene begynner å slippe saft og koke lett sammen.

    Rør forsiktig underveis.

  4. Tilsett sukker og sitronsaft

    Rør inn sukker (600 g) og den pressede sitronsaften.

    La syltetøyet småkoke i 15–20 minutter mens du rører jevnlig.

    Skum av skummet som danner seg på toppen.

  5. Fyll glassene

    Steriliser sylteglass (4 stk) ved å skylle dem i kokende vann.

    Hell syltetøyet i glassene mens det fortsatt er varmt.

    Skru på lokk med en gang og avkjøl på kjøkkenbenken før oppbevaring.

    Serveringsforslag

    • Server dronningsyltetøy på nystekte rundstykker, vafler eller pannekaker.

    • Det passer også utmerket til risgrøt og som et friskt fyll i kaker og gjærbakst.

    Hvorfor brukes sitron?

    Sitronen gir friskhet som balanserer sødmen fra bærene. Den hjelper også til å aktivere pektin for å få syltetøyet til å tykne, og bidrar til lengre holdbarhet.