Hjemmelaget chili crisp
Chili crisp er et sprøtt, aromatisk og heftig tilbehør som passer til nesten alle typer mat. Denne hjemmelagde varianten kombinerer tørket chili, sprøstekt hvitløk, ferdig sprøstekt løk, aromatiske krydder og varm olje som trekker ut og forsterker smakene. Resultatet blir en dyp, kompleks chili crisp som holder seg godt og blir bedre for hver dag den står i kjøleskapet. Oppskriften fyller én stor glasskrukke på omtrent 1 liter.

Ingredienser
Hoveddel
- 100 g tørkede røde chili – medium styrke
- 2 ss sprøstekt løk
- 11 fedd hvitløk – i tynne skiver, resten til sprøsteking
- 3 stk stjerneanis – hele
- 0,33 ts kardemomme
- 2 ss fersk ingefær – finhakkes
- 1 ss sukker
- 1 ss salt
- 2 terning kylling-/hønse-buljong – smuldres
- 700 ml rapsolje – eller solsikkeolje
- 1 stk sylteglass (valgfritt) – ca. 1 liter, steriliseres
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered chiliene
Ha de tørkede røde chili (100 g) i foodprosessoren og grovhakk dem.
Sil dem gjennom en sikt og rist ut mest mulig frø.
Kast frøene og ha chilibitene i en stor varmebestandig bolle. - Forbered aromatene
Skrell og finhakk fersk ingefær (2 ss).
Skrell hvitløk (8 fedd) og skjær i tynne skiver.
Finhakk hvitløk (3 fedd) til sprøsteking.
Smuldre buljongterningene. - Tilsett sprøstekt løk
Ha sprøstekt løk (2 ss) i bollen sammen med chilibitene.
- Tilsett malt kardemomme og krydder
Ha i stjerneanis (3 stk), kardemomme (0,33 ts), sukker (1 ss), salt (1 ss) og smuldret kylling-/hønse-buljong (2 terning).
Bland lett sammen. - Tilsett sprøstekt hvitløk
Stek den finhakkede hvitløken til den er lys gyllen og sprø.
Ha den i bollen. - Varm olje med hvitløksskiver
Legg de tynne hvitløksskivene i en liten kjele med all rapsolje (700 ml).
Varm opp på middels varme til hvitløken freser og blir lett gyllen.
Ta kjelen av varmen og la oljen hvile i 2–3 minutter. - Hell varm olje over chili
Hell den varme oljen forsiktig over chili- og krydderblandingen.
Rør godt slik at alt kombineres. - Fyll glasskrukken
Ha chili crispen i en steril glasskrukke på ca. 1 liter.
Sett på lokk og la alt avkjøle i romtemperatur. - La smaken utvikle seg
Sett krukken i kjøleskapet og la chili crispen hvile minst ett døgn.
Smaken forsterkes etter hvert som den står. - Serveringsforslag
Perfekt topping til ramen, nudler og stekt ris.
Drypp over egg, toast eller pizza.
Vend inn i wok eller dressinger.
Server til grillmat, bao buns eller dumplings.