Hjemmelaget chili crisp

Chili crisp er et sprøtt, aromatisk og heftig tilbehør som passer til nesten alle typer mat. Denne hjemmelagde varianten kombinerer tørket chili, sprøstekt hvitløk, ferdig sprøstekt løk, aromatiske krydder og varm olje som trekker ut og forsterker smakene. Resultatet blir en dyp, kompleks chili crisp som holder seg godt og blir bedre for hver dag den står i kjøleskapet. Oppskriften fyller én stor glasskrukke på omtrent 1 liter.

Tid
30 min
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
EASY
chilicrips

Ingredienser

Hoveddel

  • 100 g tørkede røde chilimedium styrke
  • 2 ss sprøstekt løk
  • 11 fedd hvitløki tynne skiver, resten til sprøsteking
  • 3 stk stjerneanishele
  • 0,33 ts kardemomme
  • 2 ss fersk ingefærfinhakkes
  • 1 ss sukker
  • 1 ss salt
  • 2 terning kylling-/hønse-buljongsmuldres
  • 700 ml rapsoljeeller solsikkeolje
  • 1 stk sylteglass (valgfritt)ca. 1 liter, steriliseres

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered chiliene

    Ha de tørkede røde chili (100 g) i foodprosessoren og grovhakk dem.

    Sil dem gjennom en sikt og rist ut mest mulig frø.

    Kast frøene og ha chilibitene i en stor varmebestandig bolle.

  2. Forbered aromatene

    Skrell og finhakk fersk ingefær (2 ss).

    Skrell hvitløk (8 fedd) og skjær i tynne skiver.

    Finhakk hvitløk (3 fedd) til sprøsteking.

    Smuldre buljongterningene.

  3. Tilsett sprøstekt løk

    Ha sprøstekt løk (2 ss) i bollen sammen med chilibitene.

  4. Tilsett malt kardemomme og krydder

    Ha i stjerneanis (3 stk), kardemomme (0,33 ts), sukker (1 ss), salt (1 ss) og smuldret kylling-/hønse-buljong (2 terning).

    Bland lett sammen.

  5. Tilsett sprøstekt hvitløk

    Stek den finhakkede hvitløken til den er lys gyllen og sprø.

    Ha den i bollen.

  6. Varm olje med hvitløksskiver

    Legg de tynne hvitløksskivene i en liten kjele med all rapsolje (700 ml).

    Varm opp på middels varme til hvitløken freser og blir lett gyllen.

    Ta kjelen av varmen og la oljen hvile i 2–3 minutter.

  7. Hell varm olje over chili

    Hell den varme oljen forsiktig over chili- og krydderblandingen.

    Rør godt slik at alt kombineres.

  8. Fyll glasskrukken

    Ha chili crispen i en steril glasskrukke på ca. 1 liter.

    Sett på lokk og la alt avkjøle i romtemperatur.

  9. La smaken utvikle seg

    Sett krukken i kjøleskapet og la chili crispen hvile minst ett døgn.

    Smaken forsterkes etter hvert som den står.

  10. Serveringsforslag
    • Perfekt topping til ramen, nudler og stekt ris.

    • Drypp over egg, toast eller pizza.

    • Vend inn i wok eller dressinger.

    • Server til grillmat, bao buns eller dumplings.