Hjemmelaget Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade er en av de mest populære marmeladene, kjent for sin friske sitrussmak og vakre gyldne farge. Ved å bruke både fruktkjøttet og skallet får marmeladen en fin balanse mellom sødme, friskhet og lett bitterhet. Den passer utmerket som pålegg, men er også nydelig til ostefatet og som fyll i bakverk. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Tid
1 t
Porsjoner
4
Vanskelighetsgrad
MEDIUM
orange-marmalade-in-glass-jars

Ingredienser

Hoveddel

  • 1 kg appelsinerøkologiske
  • 700 g sukker
  • 0,5 stk sitron
  • 5 dl vann
  • 4 stk sylteglassà 3 dl

Fremgangsmåte

Hoveddel

  1. Forbered appelsinene

    Vask appelsiner (1 kg) grundig.

    Skrell dem og skjær skallet i tynne strimler.

    Fjern så mye som mulig av det hvite fra skallet, da det gir bitterhet.

    Skjær appelsinfruktkjøttet i små biter og fjern steiner.

  2. Press sitronen

    Del sitron (0.5 stk) i to og press ut saften.

    Sil bort steiner og fruktkjøtt.

  3. Kok appelsinskallet

    Ha appelsinskallet i en kjele med vann (5 dl).

    Kok opp og la det småkoke i ca. 15 min til skallet blir mørt.

  4. Kok sammen fruktkjøttet

    Tilsett appelsinbitene og sitronsaften i kjelen.

    Kok videre i 10 min mens du rører forsiktig.

  5. Tilsett sukker

    Rør inn sukker (700 g).

    La marmeladen småkoke i 20–25 minutter til den tykner.

    Test gjerne konsistensen ved å ha litt marmelade på en kald skål – hvis den stivner lett, er den ferdig.

  6. Fyll glassene

    Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.

    Hell den varme marmeladen i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.

    Avkjøl på benken før oppbevaring.


    Serveringsforslag

    • Server appelsinmarmelade på ferskt brød, rundstykker eller scones.

    • Den passer også nydelig til ost, i kaker eller som glasur på bakverk.

    Hvorfor brukes sitron?

    Sitronen gir ekstra friskhet, balanserer sødmen og aktiverer pektin, som bidrar til at marmeladen får riktig konsistens og lengre holdbarhet.

Hjemmelaget Appelsinmarmelade oppskrift – Britisk | Matly