Hjemmelaget Appelsinmarmelade
Appelsinmarmelade er en av de mest populære marmeladene, kjent for sin friske sitrussmak og vakre gyldne farge. Ved å bruke både fruktkjøttet og skallet får marmeladen en fin balanse mellom sødme, friskhet og lett bitterhet. Den passer utmerket som pålegg, men er også nydelig til ostefatet og som fyll i bakverk. Oppskriften gir omtrent 4 glass à 3 dl.

Ingredienser
Hoveddel
- 1 kg appelsiner – økologiske
- 700 g sukker
- 0,5 stk sitron
- 5 dl vann
- 4 stk sylteglass – à 3 dl
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Forbered appelsinene
Vask appelsiner (1 kg) grundig.
Skrell dem og skjær skallet i tynne strimler.
Fjern så mye som mulig av det hvite fra skallet, da det gir bitterhet.
Skjær appelsinfruktkjøttet i små biter og fjern steiner. - Press sitronen
Del sitron (0.5 stk) i to og press ut saften.
Sil bort steiner og fruktkjøtt. - Kok appelsinskallet
Ha appelsinskallet i en kjele med vann (5 dl).
Kok opp og la det småkoke i ca. 15 min til skallet blir mørt. - Kok sammen fruktkjøttet
Tilsett appelsinbitene og sitronsaften i kjelen.
Kok videre i 10 min mens du rører forsiktig. - Tilsett sukker
Rør inn sukker (700 g).
La marmeladen småkoke i 20–25 minutter til den tykner.
Test gjerne konsistensen ved å ha litt marmelade på en kald skål – hvis den stivner lett, er den ferdig. - Fyll glassene
Steriliser sylteglass (4 stk) hvis du ikke har gjort det allerede.
Hell den varme marmeladen i glassene, fyll nesten helt opp, og skru på lokk med en gang.
Avkjøl på benken før oppbevaring.
ServeringsforslagServer appelsinmarmelade på ferskt brød, rundstykker eller scones.
Den passer også nydelig til ost, i kaker eller som glasur på bakverk.
Hvorfor brukes sitron?
Sitronen gir ekstra friskhet, balanserer sødmen og aktiverer pektin, som bidrar til at marmeladen får riktig konsistens og lengre holdbarhet.