Hjemmelagde karameller (myke og seige)
Dette er klassiske, myke karameller laget med fløte, sukker, sirup og smør. De blir seige og fløyelsmyke når du koker massen til riktig temperatur. Bruk sukkertermometer for best resultat, ellers kan du gjøre kuleprøven i kaldt vann. Pensling av kjelekanten med vann reduserer risiko for sukkerkrystaller og hindrer at karamellene sukrer seg. Dette er julekonfekt som smaker ekte håndverk og gir god lukt på kjøkkenet.

Ingredienser
Hoveddel
- 3 dl kremfløte
- 250 g sukker
- 60 g meierismør – deles i terninger
- 100 g lys sirup – kan byttes med mørk sirup
- 3 ss vann – til pensling
- 1 stk bakeark
- 1 stk steketermometer
Fremgangsmåte
Hoveddel
- Klargjør brett og utstyr
Legg bakepapir eller silikonmatte på et brett.
Sett klart en bolle med iskaldt vann til kuleprøve og ha termometer tilgjengelig. - Ha alt i kjelen og kok opp
Ha kremfløte (3 dl), sukker (250 g), lys sirup (100 g) og terninger av meierismør (60 g) i en tykkbunnet kjele.
Sett på medium varme og rør hele tiden til alt smelter sammen. - Kok karamellmassen
La massen småkoke mens du rører jevnlig.
Pensle kjelekanten med vann (3 ss) slik at sukkerrester ikke krystalliserer.
Fortsett til massen blir dyp gyllen og glatt i overflaten. - Bruk termometer eller kuleprøve
Kok til temperaturen er ca. 125 °C for seige karameller.
Ønsker du hardere karameller, gå litt over.
Gjør eventuelt kuleprøve: drypp litt karamell i iskaldt vann og form til en kule.
Holder den formen er massen klar.
- Hell ut og skjær opp
Hell karamellmassen forsiktig over på silikonmatten eller bakepapiret.
Når den begynner å sette seg, skjær i biter med kniv eller pizzahjul. - Pakk inn
Pakk hver bit i cellofan eller små biter bakepapir.
Vri endene godt så de holder formen. - Serveringsforslag
Ha dem i en liten glasskrukke som julegave.
Legg noen karameller i julestrømpe.
Server til kaffe etter middag.